Suriyeli 5 muhalif gurubun lideri Ulusal Meclisi destekleme kararını açıklamak için Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi Nikah Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Yabancı basın mensuplarının da katıldığı basın toplantısında, destek kararı Arapça olarak açıklandı. Yapılan açıklamayı okuyan Türkmen lider Yusuf Molla, vatana hizmetin parti çıkarlarının önünde olduğunu, devrim ve muhalefet ortamını saran çekişmenin yerine ortak çalışmada bütünleşmede fikir birliğine vardıklarını belirtti. Toplantıda konuşma yapan Suriye Ulusal Hareketi Başkanı İmadiddin Reşid, Beşar Esad ve rejimine karşı olduklarını dile getirerek, Suriye Ulusal Meclisi'nin kurumsal bir yapılanma olduğunu kabul ettiklerini söyledi. İmadiddin Reşid, hedeflerinin Esad rejiminin yıkılması olduğunu dile getirdi.


"İNSANİ YARDIM KORİDORU AÇILSIN ÖZGÜR ORDU SİLAHLANDIRILSIN"


Bir basın mensubunun dış müdahale hakkında ne düşünüyorsunuz sorusuna, Türkmen lider Yusuf Molla “Suriye’deki özgür ordunun desteklenmesi güvenlik konseyinde ve devrim güçlerinin meydanda mücadele eden devrimcilerin desteklenmesi, tampon bölge oluşturulmasını istiyoruz" dedi.

Aynı soruya cevap veren Suriye Değişim Hareketi Başkanı Ammar Alkurabi ise Suriye’ye dış müdahale sorusuna, Suriye’ye dış müdahale zaten yapılıyor. Rusya, İran, Irak ve Lübnan gibi ülkeleri zaten dış müdahale yapıyor rejime silah gönderiyor" dedi. Ammar Alkubi uçakların çektiği fotoğrafların da Esad rejimine verildiğini belirtti.


"İSTANBUL TOPLANTISI İÇİN TALEBİMİZ BELLİDİR"


2 Nisan’da İstanbul’da yapılacak Suriye toplantısından beklentileriniz nedir sorusuna cevap veren, Alkurabi “Tunus’un cılız kongresinden sonra kesinlikle benzer cılız kararlar alınmasını istemiyoruz. Bizim taleplerimiz bellidir. Halka insani yardım koridorlarının açılması göçmenler için tampon bölge oluşturulması, uçuşa yasak bölge, direnişçilerin ve özgür ordunun silahlandırılması" dedi.


"REJİM İÇİNDEKİ SÜNNİ YETKİLİLER GÖRÜŞÜMÜZÜ DEĞİŞTİRMEZ"


“Esad rejimi içerisinde önemli görevlerde yer alan isimler ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Şara gibi Sünni isimlerle ilgili ne düşünüyorsunuz" sorusuna ise Alkurabi şöyle yanıt verdi:

“Bu rejim ırkçı bir rejimdir. Bu rejim Suriye’deki bütün etnik dini guruplar arasında tek konuda adaletli davrandı. O da zulümde bütün kitlelere zulüm yapmıştır. Rejimin içinde onunla işbirliği yapan Sünni yetkililer ve subaylar olması bizim hiçbir görüşümüzü değiştirmez."


ETNİK VE DİNİ GRUPLAR ARASINDA BİR MESELE YOK


Suriye Kurtuluş ve Yapılanma Hareketi Başkanı Nevvaf Elbeşir, özgür ordunun silahlandırılmasının iç çatışmaya dönebilme ihtimaline yönelik bir soruya, Suriye'de etnik ve dini gruplar arasında bir çatışmanın bulunmadığına işaret ederek, Suriye'de Esad rejimi ile halk kitleleri arasında bir çatışmanın var olduğunu söyledi. Elbeşir, "Beşar Esad'ı tarihin çöplüğüne atacağız" dedi.