Suriye Ulusal Konseyi adına açıklama yapan Çağdaş Doğu Çalışmaları Merkezi Direktörü Burhan Ghalioun, Annan planının en önemli şartlarından biri olan Esad'a bağlı güçlerin şehirlerden çekilmesi şartının yerine getirilmediğini söyledi. İstanbul-Mariot Otel'de düzenlenen basın toplantısına çok sayıda muhalif isim katılırken, uluslararası medya da toplantıya ilgi gösterdi. Açıklamayı yapan Çağdaş Doğu Çalışmaları Merkezi Direktörü Burhan Ghalioun, Beşar Esad tarafından kabul edilen Annan planının şartlarının yerine getirilmesi için sürenin bugün dolacağını hatırlattı.


Ghalioun rejimin hala aynı noktada olduğunu ve askeri tedbirlerini sürdürdüğünü belirterek,  "Çadır kentlere açılan ateşte gösteriyor ki, rejim uluslararası hiçbir anlaşmaya uymamaktadır " dedi. Ghalioun, Suriye halkının meşru talepleri için BM başta olmak üzere tüm uluslararası toplumu bir kez daha hareket etmeye çağırırarak,  "13 aydan beri özgürlüğünü kazanmak için uğraşan Suriye halkı, mutlaka başaracaktır. Yeni Suriye kurulacaktır. Herkese saygılı olan sivil bir devlet kurulacaktır. Kara sayfa kapanacaktır" şeklinde konuştu.


Esad rejiminin verdiği sözleri yerine getirmediğini tekrarlayan Çağdaş Doğu Çalışmaları Merkezi Direktörü Burhan Ghalioun, "Annan planının şartlarından biri olan askeri unsurlarının şehirlerden çekilmesi gerçekleşmedi. Annan planına göre ateşkesin Suriye rejimi tarafından uygulanması lazım. Yine Annan planına göre, Özgür Suriye Ordusunun bunu yerine getirmesi gerekiyor. Esad güçleri, sivillere ateş etmeye devam ederse, Suriye Özgür Ordusu o sivilleri savunmak zorunda kalacaktır" dedi.


ÖA (MK) (FOTOĞRAF)