Suriye’de Esad rejimine karşı olan muhalif gruplar, Suriye birliği için Şanlıurfa’da bulunan bir otelde toplandı. Almanya, Amerika, Rusya'da bulunan bazı Suriyeli muhalif grupların da geldiği toplantıda, Esad sonrası Suriye birliğinin kurulması için görüşme yapılacağı belirtildi. Aralarında üst düzey rütbeli eski asker, aşiret reislerinin bulunduğu 150 Suriyeli muhalif grup 2 gün sürecek olan birleşme toplantısında temel konuları görüşecek.

Toplantıya askeri üniformayla katılan bazı Suriyeliler muhalif gruplar, Suriye'nin bölünmemesi, Esad sonrası kurulacak hükümette Baas rejimine yakın hiç kimsenin söz sahibi olmayacağı, düzenli ordu kurularak dış müdahalelerin engellenmesi ve terör uzantılarının temizlenmesi konusunda görüşerek ortak bir bildiri yayınlayacaklar.

Suriyeli muhalif gruba ev sahipliği yapan Araplar Yardımlaşma ve Küldür Derneği (ARAPDER) Başkanı Şükrü Kırboğa, dernek olarak sınır komşusu Suriye'de süren iç karışıklığa bir nebze olsun katkı sağlamak istediğini söyledi. Kırboğa, Suriye'de yaşayan Kürt, Arap, Hıristiyan, Müslüman olmak üzere her kesimden bu toplantıya katılan olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bizim amacımız daha güvenli olan bir yerde akrabalarımızı toplayarak gelecekleriyle ilgili karar vermesini sağlamaktır. Bugün bu çatı altında toplanan Suriyeli muhalif gruplar, Rakka, Haseki ve Dinezor şehirlerine bağlı Suriye’nin doğusunu oluşturan El Cezire mıntıkasından gelen ketibe başkanları, yani örgüt başkanları, komutanları, sivil toplum örgütleri, siyasiler, aydınlar, bugün bir araya geldi. Bu toplantının içinde sadece Araplar yok. Kürtler var, Hıristiyanlar, Ermeniler, Süryaniler, Şiiler de var. Yani Suriye’nin bütünlüğünü isteyen tüm insanlar, bir fikir birliği için buradalar. Şanlıurfa’da 2 gün sürecek müzakereler sonucunda ortak bir bildiri yayınlanarak görüş bildirilecektir."

 

AL-ÖP (AAA)