Menderes İlçesi Ahmetli Beldesi’nde meydana gelen olayda ölen 63 kişiden, Irak Süleymaniyeli Semire Celal Abdullah ve 4 yaşındaki oğlu Aiyh Abdullah’ın cenazeleri daha önce otopsilerinin tamamlanmasının ardından yakınlarına teslim edilmişti. Yine kaçaklardan birinin cenazesi de Türkiye’de toprağa verilmek üzere yakınlarına teslim edilmişti. Geriye kalan kalan 60 kişinin cenazesinin Türkiye tarafından topluca götürülüp toprağa verilmesiyle ilgili Suriye ile yaşanan kriz, dün geç saatlerde aşıldı.

Suriye’nin cenazeleri kabul etmesinin ardından bugün sabah saatlerinde, nakil için hazırlıklar başladı. İzmir’in çeşitli semtlerindeki morglarda tutulan kaçakların cenazeleri, Kaynaklar Mezarlığı’nda toplandıktan sonra, buraya getirilen soğuk hava sistemli TIR’a konuldu. Cenazelerin, TIR’la önce Şanlıurfa’ya götürüleceği, Akçakale Sınır Kapısı'ndan geçirildikten sonra da Suriye'deki çeşitli kentlerde toprağa verilecekleri öğrenildi.

'ATEŞTEN DENİZE' YAZILI PANKART

Cenazelerin nakil işlemleri sırasında Kaynaklar Mezarlığı’nda toplanan aileler de gözyaşı döküp ağıt yaktı. Suriye’deki savaş ortamına ve kaçakların deniz yolculuğunda hayatını kaybetmesini anlatması amacıyla mezarlıkta üzerinde, 'Ateşten denize' yazılı pankart açıldı. Faciada 4 yeğeni ve yengesini kaybeden Agit Hasan, onların fotoğraflarını göstererek, "Bu insanlar, Suriye’deki ateş ortamından kaçtılar. Ancak ölüme gönderildiler. Bunlar bizim şehitlerimiz. Şehit olarak toprağa verilecekler ve önümüzdeki tarihte de öyle kalacak" dedi.

Bu arada Suriyeliler adına açıklama yapan Mehmet Siraç Obuz da "Bu insanlar 'Doktor' takma adlı ancak asıl ismi Yuri olan bir Suriyeli tarafın Avrupa’ya götürülmek üzere kandırıldılar. Bu insarlar, savaş ve baskıdan kurtulmak için kaçış paralarını denkleştiremeyince, evlerini bu kişi üzerine ipotek ettirerek Türkiye’ye geldiler. Özdere’de iki gün kampta aç susuz kalan kaçaklar, daha sonra da bu yolculuğa çıkartıldı. Hayatta kalanlar, teknenin kapasitesinin çok üzerinde insan bindirildiği yönünde Yuri’yi aramışlar. Ancak, tekneye bir şey olmayacağı ve yola çıkmaları yönünde direktif almışlar bunu yapınca da birçoğu hayatını kaybetti. Aileleri Yuri’nin bulunmasını istiyor" dedi.

Tabutların TIR’a konulmasının ardından cenazeler Suriye’ye götürülmek üzere yola çıkarılırken, aileleri de Valilik tarafından tahsis edilen bir otobüsle yola çıktı.



TY(İÖ/SS)