İran'dan aldıkları otomobil yedek parçalarını Suriye'ye götüren 41 TIR, 20 gün önce Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan Suriye'nin Bal-Al Hawa Gümrük Kapısı'na geçti. Burada evraklarını teslim eden TIR şoförleri, 3 gün bekletildikten sonra evrakları iade edilerek ülkeye giriş yapamayacakları bildirildi. Zaman zaman muhaliflerin silahlı saldırısı nedeniyle kanlı çatışmaların yaşandığı Bal-Al Hawa Gümrük Kapısı'nda 10 gün bekleyen TIR şoförleri, can güvenlikleri tehlikeye girince tampon bölgeye döndü. İran'dan aldıkları yüklerini Suriye'ye teslim etmek için bekleyen TIR şoförleri perişan olduklarını söyledi.

'YÜKÜ TESLİM ETMEZSEK, FİRMAMIZ ZARAR GÖRÜR'

Yüklerini teslim etmeden geri dönmeleri halinde firmalarının maddi zarar göreceğini belirten TIR şoförlerinden 56 yaşındaki Vedat Aykulteli şöyle dedi:

"İran'dan, Suriye devletine ait olan otomobil parçası yükü aldık. Suriye kapısında boşaltmamız gerekiyordu. Bizimle ilgilenen olmadı. 10 gün Suriye sınır kapısında bekledik. Muhalifler ile askerler arasında çatışmaların yaşandığı ortamda olduğumuz için can korkusundan araçlarımızı da alarak tampon bölgeye geldik. Yükü teslim edemediğimiz için firmamız zarar görmesin diye geri de dönemiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık."

'CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK'

TIR şoförü Cevdet Tuncer de, Suriye sınır kapısında kendilerini oyalayarak yükü almadıklarını ve can güvenlikleri olmadığı için de kaçarak tampon bölgeye geldiklerini belirterek şunları söyledi:

"Tampon bölgede perişan olduk. Her akşam Suriye tarafında çatışmalar oluyor. Can güvenliğimiz yok. Suriye sınır kapısında bulunduğumuz 10 gün de ise araçlarımıza zarar verildi, hırsızlıklar oldu. Tampon bölgede kaldığımız için her türlü insani ihtiyaçlarımızı da karşılayamaz hale geldik. Kişi başına bin dolar harcadık. Yükümüzü teslim almalarını bekliyoruz. Devletimizden bu konuda bize destek olmasını istiyoruz."



FD(OA/COŞ)