Türk ve İtalyan hükümetinin işbirliğiyle bir yıl önce başlayan, başkanlığını İtalya'nın Bologna Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Nicola Marchetti, yardımcılığını ise İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Peker'in yaptığı kazı çalışmalarında, Karkamış'ın kentsel yaşamına ilişkin önemli bulgulara ulaşıldı. 663 bin metrekarelik alanı mayından temizlendikten sonra kazı yapılan Karkamış'tan çıkartılan bulgular tanıtıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Nicola Marchetti, Karkamış Antik Kenti'nin 90 hektar alan üzerine kurulu bir kent olduğunu, bunun 55 hektarının Türkiye, 35 hektarının ise Suriye toprakları içinde bulunduğunu vurguladı. Kentin Suriye toprakları içinde kalan bölümünün kazı imkanı olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Marchetti, "Karkamış'ın 2014 yılının ekim ayında Arkopark olarak açılması planlanıyor. Bu proje İtalya ile Türkiye arasında uygulanan ortak bir proje. Karkamış'taki kazılar çıkan eserlerin kendi yerinde sergilenmesi açısından önemli. Çünkü, Türkiye'de sadece Gelibolu'da aynı kapsamda bir sergileme söz konusu. Karkamış Antik Kenti'nde işyerleri, tapınaklar, evler her şey yerinde duruyor. Demir, Genç Tunç, Orta Çağ dönemine ait eserlerin hepsi burada tabaka tabaka var. İnşallah Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmelerimizle 2014 yılının ekim ayında turizme açılacak" dedi.

3 BİN YILLIK GEÇMİŞİ VAR

Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Asım Güzelbey ise konuşmasında 3 bin yıldan fazla bir zaman önce Mısır Firavunu 2'nci Ramses ile Hitit Kralı Hattuşiş arasındaki barış anlaşmasının bu topraklarda imzalandığını anımsatarak, Karkamış'ın bu nedenle son derece önemli olduğunu söyledi. Toplantıya İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante ise Karkamış kazılarının Türkiye ile İtalya arasındaki kültürel işbirliğinin müjdesi olduğunu ifade ederek, "Bu derece önemli bir programa her kesimden yerel ve ulusal katılımcıların katılım sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından programa katılanlara Türkiye - Suriye sınırının 'sıfır' noktasına kadar olan bölgede yapılan kazılarda çıkan bulgularla ilgili bilgi verildi. Kazı alanına giren basın mensupları ve diğer konuklar askeri yetkililer tarafından akredite edilerek, akderitesi bulunmayanlar bölgeye alınmadı.