Suruç'a 10 kilometre uzaklıktaki 50 haneli 400 kişinin yaşadığı Mürşitpınar Köyü'nün yanı sıra, sınır boyundaki Günebakan ve Kendirci Köyleri de güvenlik gerekçesiyle büyük ölçüde boşaltıldı. Suriye tarafındaki Halep'e bağlı Aynel Arap İlçesi'nde oturanlar da aynı nedenle bölgeden uzaklaştırıldı. Mürşitpınar'da camilerden yapılan anonslarla bölgede oturan yurttaşlar, olası bir çatışmaya karşı daha iç kesimlere geçmeleri konusunda uyarılıyor.

PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan Demokratik Birlik Partisi örgütünün (PYD) kontrolü altındaki bölgede yaşayanlar Halep ve daha iç kesimlere kaydırılırken, bölgeden yer yer çatışma haberleri geliyor. Muhalifler ile PYD arasında sınır bölgenin kontrolü nedeniyle başlayan gerginlik yüzünden sınırın her iki tarafı da teyakkuza geçti.

Mürşitpınar'daki sınır tel örgülerine yaklaşık 100 metre uzaklıktaki askeri birlikte bulunan çok sayıda obüs topu ile füze rampalarının yönü Suriye'ye çevrilirken, köyün hakim noktası olan Şıh Ahmet Tepesi'nde ise mevzilere yerleştirilen tanklara yenileri ekleniyor. Tepenin altındaki askeri birlikte konuşlandırılan tanklar ise zaman zaman motor çalıştırarak olası bir harekat için manevra yapıyor.

Mürşitpınar'da yaşayan köylüler ise tedirgin bir şekilde olacakları bekliyor. Köylüler, Aynel Arap'ta yaşayanların tamamının Kürt kökenli olduğunu, bu nedenle de bir çatışma çıkmasını beklemediklerini söyledi. Bu köylüler, PYD güçleri ile muhalifler arasında barışın sağlanması için bölgede etkili olan Kürt kökenli Şeyh Haznevi'nin arabuluculuğunun devam ettiği bilgisini, sınırın karşı yakasındaki yakınlarından aldıklarını ifade etti. Mürşitpınar ve diğer sınır köylerinde oturanlar, diken üstünde de olsa, askeri bölge ilan edilen yerlerde koyunlarını otlatıyor.