İç savaşa sürüklenen Suriye'de Kürtler'in bazı yerleşim birimlerine yönetime el koyması ardından Kürtler'in yoğun yaşadığı, Mardin'in Suriye sınırındaki 500 bin nüfuslu Nusaybin İlçesi'nin hemen karşısında bulunan Kamışlı kentinde gergin bir bekleyiş sürüyor. Kürt grupların Esad yanlısı askerlere kenti terk etmesi için verdiği 7 günlük süre yarın dolarken, Kamışlı'da havaalanı, sınır kapısı ve resmi kurumlar hariç tüm yerleşim alanlarının Kürtler'in eline geçtiği ve bütün yüksek binalarda Kürtler'i temsil eden bayrağın asıldığı iddia edildi.

ESAD'IN ASKERLERİNİN KAÇIŞI SÜRÜYOR

Kamışlı'dan aralarında yüksek rütbeli subay ile ailelerinin de bulunduğu 17 kişi dün sınırı kaçak geçerek Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne geldi. Sağlık kontrolünden geçirilen Suriyeliler daha sonra Hatay'daki kampa gönderildi.

Kamışla'dan bu sabah saatlerinde de mayınlı sahadan geçen 3'ü rutbeli 14 Suriyeli asker sınır karayoluna gelerek Türk askerlerine teslim oldu. Nusaybin Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolleri yapılan askerlerin görüntülerinin alınmasına izin verilmedi. Suriye'den kaçan askerler, Kamışlı'nın Kürtlerin eline geçmesinin an meselesi olduğunu ve kendi can güvenliklerini tehlikede gördükleri için Türkiye'ye sığındıklarını söyledikleri belirtildi. Suriyeli askerlerin haklarındaki gerekli soruşturma yapıldıktan sonra Hatay’daki sığınma kamplarına gönderilecekleri belirtildi.

NUSAYBİN’DEKİ SINIR KAPISI KAPALI

Nusaybin- Kamışlı Sınır Kapısı, 7 aydan bu yana resmi olarak açık olmasına rağmen Suriye’nin tek taraflı kapatmasından dolayı fiilen hizmet vermiyor. Nusaybin Sınır Kapısı'nda görev yapan gümrük personeli ve polis memurları saat 08.00'den 17.00'ye kadar görevlerini sürdürüyor.

Suriye bayrağının asılı olduğu Suriye tarafında gümrük kapısı kapalı. Görünürde herhangi bir memur, polis veya asker bulunmuyor.

Nusaybin'de sınırda bulunan askeri karakol termal kameralarla korunmasının yanında ilçe merkezine yakın askeri nöbet kulübelerinde bulunan asker sayısının da arttırıldığı görüldü. Askeri araçlar, 15 dakikada bir devriye yaparken, sınır boyundaki mayınlı alanı çevreleyen dikenli tellere yenileri ile kuşatıldı.

KBRN TABURU NUSAYBİN’E KONUŞLANDIRILDIĞI İDDIASI

Suriye yönetiminin, herhangi bir dış müdahale olması durumunda ellerindeki kimyasal silahları kullanacakları yönündeki iddialar üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kısaca 'KBRN' olarak bilinen Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik Korunma ve Savunma Taburları'ndan birini Demi yolu ile Nusaybin’e kaydırdıldığı ileri sürüldü.

Nusaybin’deki sınır taburunda askeri hareketlilik için taburun içine kadar demir yolu raylarının döşendiği ve bu taburunda bütün ekipmanlarıyla birlikte sınır bölgesine bu yolla kaydırıldığı iddia edildi.



NG,AA(GG/İD)