Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi olan Süleyman Şah, 1086 yılında 2 muhafızı ile birlikte Fırat Nehri'ni geçerken şehit olunca, bölgede bulunan Caber Kalesi'nde toprağa verildi. Yıllar sonra Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen bölgede Süleyman Şah adına türbe yaptırıldı. Birinci Dünya Savaşı sonunda Fransızların işgal ettiği bölgede bulunan türbe, 20 Ekim 1921'de Fransızlar ile yapılan Ankara Antlaşması sonrası Suriye topraklarında kaldı. Ancak, türbenin bulunduğu alanın Türkiye toprağı olduğu ve Türk bayrağının dalgalandırıp, muhafız bulundurması kabul edildi. Daha sonra Lozan Antlaşması ile de bu hakkın korunması sağlandı. 1973 yılında Suriye, türbenin yapılan Tabka Barajı altında kalacağını bildirmesi üzerine türbe Fırat Nehri doğusundaki Karakozak mevkiinde bulunan şu anki yerine taşındı. Süleyman Şah ve iki muhafızının mezarlarının bulunduğu 8 bin 797 metrekare alan üzerine kurulu türbenin muhafazası, Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'na bağlı askeri birlik tarafından sağlanıyor.

TÜRK ASKERİ TÜRBEDE NÖBET TUTMAYI SÜRDÜRÜYOR

Suriye'de iç karışıklığın yaşanmaya başlamasının ardından Süleyman Şah Türbesi'nin korunmasına ilişkin uygulamada değişiklik olmadı. Ayda 2 kez Şanlıurfa'dan yola çıkan Türk askerleri, Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Köyü'ne 30 kilometre uzaklıktaki türbede nöbet tutmayı sürdürdü. Askeri yetkililer, Suriye'deki çatışmaların yoğunlaşmasına rağmen yurt dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah türbesinin korunmasına ve burada Türk bayrağının dalgalanmasına devam edildiğini bildirdi.

ASKER SAYISI ARTIRILDI

Daha önce 15 civarında askerin bulunduğu türbede, Suriye'de yaşanan olaylar sonrası güvenlik önlemleri kapsamında asker sayısı da artırıldı. Yetkililer, gelişmeler doğrultusunda türbede güvenlik ve koruma amaçlı personel sayısında artırıma gidildiğini ifade ederken, kaç askerin görev yaptığına ilişkin bilgi vermedi.

BAYRAK İNDİRİLDİ, ESAD FOTOĞRAFI KALDIRILDI

Öte yandan, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde bulunan ve 1980 yılında kapatılan ve geçen yılın başlarında yeniden açılmasına yönelik altyapı çalışması yapılan Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın, Suriye tarafında bulunan gönderdeki Suriye bayrağının indirilip, Esad fotoğrafı da kaldırıldı. Yoğun olarak Kürt nüfusun yaşadığı, Halep'in Kobani İlçesi'ne bağlı Ayn-El Arap kasabasındaki bazı evlerin çatılarına PKK'ya yakınlığı ile bilinen Tev-Dem isimli yapılanmaya ait sarı, kırmızı, yeşil renkli bayrakların asıldığı görüldü. Öte yandan sınırın Suriye tarafında bulunan kulübelerin boş olması da dikkat çekiyor.

SINIR HATTINDA HAREKETLİLİK

Türkiye sınırına sıfır noktasında bulunan Ayn-El Arap kasabasında yaşananların ardından bölgede askeri hareketlilik hız kazandı. 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı'na bağlı birliklerin bulunduğu sınır hattına, çok sayıda askeri personel ve zırhlı araç takviyesi yapıldı. Nöbet kulübelerindeki askerler de, sık sık dürbünlerle gözlemledikleri Suriye tarafında yaşanan gelişmeleri anlık olarak üstlerine aktarıyor.



(HK/AK)