Suriye'de önceki gün Suriye Ordusu ve Özgür Suriye Ordusu milisleri arasında çıkan çatışma Özgür-Der tarafından Saraçhane Parkı'nda protesto edildi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eyleme bazı Suriyeliler de katıldı. Parkta toplanan eylemciler, "Mazlum Suriye Halkının Kendini Savunma Hakkını Engelleyenler Baas Çetesinin Suç Ortaklarıdır" yazılı pankart açtı. "Arakan'da Budist Suriye'de Baas Çetesinin Zulmüne Son", "Katillere Lanet Susanlara Yazıklar Olsun", "Hama Katiline ve Bütün Katillere Lanet Olsun", "Esed Canavarı" yazılı dövizler taşıyan grup, tekbirlerin getirerek, "Yaşasın Suriye İntifadası", "Diktatörler tek tek yenilecek" sloganları attı.

Burada konuşan, İHH Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay "Treymsa yaşanan katliyam devam ediyor. 300'ün üzerinde ölü tespit edildi ve 300 insan da kayıp. Kasabanın nüfusu yaklaşık 10 bin ve sürekli olarak evlerin bombardımana tabi tutulduğu söyleniyor. Bugün Suriye İnsan Hakları İzeleme Örgütü'nün yaptığı açıklamada özellikle kente gözlemcilerin hiç bir şekilde girmesine izin verilmiyor. Yıkılan evlerin altında cesetlerin bulunduğu söyleniyor. Yani 300 kayıp, 300 ölü var. Şehire bombardıman devam ediyor" diye konuştu.


Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya da, "Kanla kurulmuş bir çeteden bahsediyoruz, işkenceyle, tecavüzle, adam kaçırmakla iktidarını devam ettirmek istiyor. Artık anlamsız kınama mesajları atmaktan vazgeçin. Bunlar anlamsız. Bu tür kınama mesajları, üzüntü bildirimleriyle Suriye halkının acılarına asla karşılık vermeyeceksiniz" dedi. Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasının engellenmeye çalışılmasını da eleştiren Kaya, Suriyeli muhaliflerin her halk gibi kendilerini savunma hakları olduğunu dile getirdi. Kaya, "Suriye halkının silah taleplerini engelleyenler, bir şekilde Suriye halkına silah ambargosu uygulayanlar, Suriye halkının ihtiyaç duyduğu silahları, Suriye halkına ulaşmasını engelleyenler bir şekilde Beşar çetesinin katliamlarına suç ortaklığı yapmış demektir" diye konuştu.

Eylemde tek bacağını Suriye'deki olaylarda kaybettiği iddia edilen Suriyeli bir genç de, slogan atarak Arapça şarkı söyledi.


HA (DG)