'Rudaw' adlı Kürt internet sitesi Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Özgür Suriye Ordusu arasındaki gerginliğin sona erdiğine ilişkin mutabakat metninin imzalandığını duyurdu. Anlaşma ile ilgili Rudaw'a açıklama yapan taraflar, Esad yönetimine karşı birlikte mücadele etme kararı aldıklarını bildirdi. Selahaddin-i Eyyubi Tugayı komutanlarından Faris Ebu Ali, Kürt gruplar ile PKK ve uzantılarıyla savaşmak istemediklerini söyledi. Bazı kesimlerin Halep'in Eşrefiye bölgesinde Kürt ve Araplar'ı karşı karşıya getirmeye çalıştıklarını belirten Ebu Ali, anlaşmanın "Herkes Suriye devrimine karşı birlik içinde duruyor, Tek hedefimiz Esad yönetimi' cümleleriyle başladığını söyledi.

Varılan mutabakat metnine göre, PYD'liler Özgür Suriye Ordusu'nun faaliyet gösterdiği alanlardaki kontrol noktalarını kaldıracak veya bu noktalar birlikte kullanılacak. Tarafların el koyduğu silah ve araçların sahiplerine iade edileceğı belirtilen anlaşma metninde, esir alınanların serbest bırakılacağı da belirtildi. Anlaşma ile tarafların birbirlerinin alehine medya üzerinden sürdürdükleri kampanyalara son verileceği ve tarafların arasındaki sorunların giderilmesi için bir askeri komisyon kurulacağı bildirildi.

Yerel kaynaklar anlaşmanın sağlandığını ancak, halen yürürlüğe girmediğini belirtti. Anlaşma ile ilgili çalışmalar sürerken, Şeyh Masut Mahallesi'ndeki PYD noktalarına topçu saldırısı düzenlendi. Yerel kaynaklar anlaşmanın özellikle silah ve araçların iadesi maddesinin uygulanmasında sorun çıktığı öne sürüldü.



FB(GG/İD)