Faik KAPTAN/İSTANBUL,( DHA) SURİYE'de hapiste olan  ve İHH Yardım Vakfı'nın çabaları sonucu özgürlüklerine kavuşan iki Türk vatandaşı, serbest kaldıktan sonra bugün İran üzerinden Türkiye’ye getirildiler. Ailesinin kayıp ihbarı üzerine hakkında yakalama kararı olan Ekrem Ciğerli ifade vermek üzere Bakırköy Savcılığı'na gönderilirken diğer Türk İdris Çanakçı gazetecilerin sorularını cevapladı.

Suriye’de İngilizce öğretmenliği yapan İdris Çanakçı ve gönüllü olarak Suriye’ye giden Ekrem Ciğerli’yi Atatürk Havalimanı’nda yakınları karşıladı. Tahran üzerinden geldikleri Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin soruları üzerine konuşan İdris Çanakçı, çocuklarının eğitimi için Suriye'de olduğunu, evrak eksikliğini tamamlamak için Türkiye’ye gelirken yakalandığını belirterek, şöyle konuştu:

“ Aslen Konyalı’yım. Şam’da çocukların eğitimi için ailemle orada bulunuyordum. Evrak eksikliğimden dolayı Türkiye’ye dönüş yaparken yakaladılar ve soruşturma sürecine aldılar. Bu süre 3 ayı geçti ve tutuklama gerekçesi olmadığı için serbest bırakıldım. Fakat pasaport düzenlenmesi için gerekli olan evrakın hazırlanması nedeniyle bir buçuk ay uğraştım ve toplamda 4,5 – 5 ay gibi süreç yaşadım. Bu hususta bana büyük yardımları olan İHH yetkililerine teşekkür ediyorum. İranlı dostlarımıza teşekkür ediyorum. Çünkü İran üzerinden Türkiye’ye gelebildik. Ayrıca Dış İşleri Bakanlığımıza da teşekkür ediyorum. Ben cezaevinde değil, soruşturma merkezlerinde kaldım. Orada da iptidai ortam var. Ama orada savaş ortamı olduğu için daha çok beklemek doğru değil. Vicdana sığmaz. Çünkü orada ciddi anlamda büyük bir sıkıntı var. Gıda sıkıntısı, sağlık sıkıntısı var.”

BEŞAR İLE HAYIRLI HABER VEREBİLİRİZ

Daha sonra konuşan İHH Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yardım,  “ Gazeteci Beşar Kaddumi hakkında araştırmalarımız devam ediyor. Bir takım bilgilere ulaşıyoruz. Fakat bu bilgilerin sıhhatini henüz tespit edemediğimiz için net açıklamalarda bulunamıyoruz. Umarım kısa zamanda Beşar Kaddumi ile de diğer kardeşlerimizde olduğu gibi hayırlı haberler karşınıza geçeriz"“ dedi.


SURİYE HALKINA YARDIMA GİTMİŞ

Bülent Yıldırım polis tarafından yakalama kararı olduğu için savcılığa gönderilen Ekrem Ciğerli için şöyle konuştu:

“Ekrem evde televizyonda Suriye’deki olayları seyrederken oradaki kadın ve çocukların halini görünce Erzurum'da bir iftar vakti , annesine, ' Ben artık dayanamıyorum. Gideceğim, Suriye halkına yardımcı olacağım' diyor ve sofradan kalkarak kendi odasına geçiyor. Ertesi gün ailesi, kendisini odasında bulamayınca emniyete kayıp olarak bildiriyor. Ekrem çevresinde ne kadar arkadaşı varsa yardım topluyor ve gidiyor Suriye’deki kadın ve çocuklara yardım ettiği süreçte yakalanıyor. Sanırım savcçılıkta ifade verdikten sonra serbest bırakılacak.”


FK  (MK) (FOTOĞRAF