Geçen Ekim ayında, Suriye'den kaçıp Türkiye'ye sığınan 2 kişinin alıkonularak Beşar Esad taraftarlarına teslim edileceği ihbarı üzerine harekete geçen güvenlik güçleri, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan giriş yaparak Hataylı Mursel A. ile buluşan Shabı H.'yi yakaladı.

Hakkında hazırlanan iddianameden, Suriyeli profesörün üzerinde yapılan aramada, çadırkentte kalan ve aralarında Suriye ordusuna mensup rütbeli askerlerin isimlerinin de yer aldığı kağıt ile cep telefonunun hafıza kartında çadırkent ile bazı yerlerin ve bir köprünün yakın plan ayaklarının görüntüleri bulunduğu ortaya çıktı. Çadırkentteki bazı kişileri kaçırmanın yanı sıra bu kişilerden bazılarına da para vererek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sırasında protesto etmeleri yönünde çalışma yapacağı da iddianamede yer alan diş ve çocuk sağlığı uzmanı profesör Sbahı H.'nin, ifadesinin ardından çıkarıldığı Hatay Adliyesi'nde nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Profesör ile birlikte hareket ettiği ileri sürülen inşaat ustası Mursel A. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Yapılan soruşturma sonunda, Suriyeli Sbahı H. ile Hataylı Mursel A. hakkında 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme' suçundan 15-20 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıkların yargılamalarına Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 'Devletin güvenliği' nedeniyle kapalı yapılan duruşmada profesör Sbahı H.'nin hakkındaki suçlamaları kabul etmediği, çadır kentte kalan yakınlarını ziyarete geldiğini ileri sürdüğü öğrenildi. Diğer tutuksuz sanık Mursel A. bu duruşmaya katılmadı. Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.


MKA(OA/SS)