Sürgü Beldesi’nde yaşayan Evli ailesi, önceki gece ramazan davulcusu ile tartıştı. Tartışmanın ardından kalabalık bir grup Evli ailesinin evinin önüne gelerek taşlı saldırıda bulundu. Yaşanan tehlikeli gerginlik sonrası CHP ve Ak Parti Milletvekilleri bölgeye giderek sağduyu çağrısında bulundu. Bugün de Malatya Valisi Ulvi Saran beldeye giderek Alevi ve Sunni vatandaşlarla bir toplantı yaptı. Toplantıya Ak Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, Sürgü Belediye Başkanı Faruk Taşdemir, Malatya Cem Vakfı Başkanı Eşref Doğan, Hacı Bektaşı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, Zeynel Abidin Kültür Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi, Malatya Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Aksoy, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül’de katıldı.

Sürgü Jandarma Komutanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda Vali Saran, olayın meydana geldiği mahalledeki Alevi ve Sunni vatandaşları dinledi. Karşılıklı birlik ve beraberliğin sağlanması için çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıda söz alan Alevi Dernek ve Vakıfları temsilcileri birlik ve beraberlik mesajları vererek provokasyonlara karşı vatandaşları uyardılar. Toplantı sonunda mensuplarına bir açıklama yapan Vali Saran, ortada ciddi bir sorunun olmadığı halde küçük bir tartışmanın bir gurup tarafından büyütülerek Sürgü ve Malatya’ya yakışmayan bir boyuta taşındığını söyledi. Saran konuşmasını şöyle sürdürdü;

"İlk gün meydana gelen olay sırasında söz konusu ev bir kalabalık tarafından baskı altına alındı ve taşlandı, bu doğrudur. Ancak kalabalıkların elbette ki bir şuuru yoktur, orada cahilane bir tepkiyle oluşturulan havanın bir grup tarafından paylaşılması ve sürdürülmesi söz konusu olabilir ancak hemen akabinde yerinde ve zamanında güvenlik kuvvetlerinin olaya müdahale etmesiyle durum sükunete kavuşmuştur. Olayın vuku bulduğu tarihten sonra herhangi bir saldırı girişimi yeniden olmamıştır. Sürgü halkı da Malatya halkında bu konuda rahat olsun. Sürgü halkı tüm kesimleriyle bu olayın karşısında olduğunu ifade etmiştir."

Toplantı sonrasında tüm protokol üyeleri Evli Ailesinin evine gitti. Vali Saran, aile fertlerine geçmiş olsun dileklerini ileterek bu işin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti. Saran, yaşanan olayın meydana gelmesinde sorumlu olan kişiler hakkında gerekli işlemlerinin yapılacağını belirterek, “Tüm ayrıntılarıyla durum takip edilmektedir, hiç kimsenin başkasının hak ve hürriyetini engellemeye, bu memlekette yaşama hakkını kısıtlamaya hakkı yoktur” dedi.

CHP HEYETİ GÖRÜŞMELERİNİ SÜRDÜRDÜ


CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen 4 CHP’li milletvekili bugün de beldeye giderek vatandaşlarla görüşmelerini sürdürdü. CHP İstanbul Milletvekili Müslüm Sarı, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’dan oluşan heyet olayın tarafları ile buluşarak bilgi aldı. Olayların başlamasına neden olduğu ileri sürülen ramazan davulcusu Mustafa Evşi ile de görüşerek olay hakkında sorular sordular. Mahallede bulunan Sunni ve Alevi vatandaşlarla da bir araya gelen CHP’li vekillerin hazırladıkları raporu önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacakları öğrenildi.

BDP’LİLERDE SÜRGÜ’DE

Öte yandan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile Sanatçı Ferhat Tunç’da Malatya’ya gelerek Sürgü’de Evli ailesini ziyaret etti.

Milletvekili Tuncel, yapılan saldırının planlı olduğunu ileri sürerek sağduyu çağrısının da bulundu. Ferhat Tunç ise Evli ailesine yapılan saldırının Alevi ve Kürtlere yönelik bir saldırı olduğunu ileri sürdü.