Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen Alevi Kültür Merkezi, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği, Hacı Bektaşı Veli Kültür Vakfı ortak basın açıklamasıyla Malatya’da yaşananları kınadı. Basın açıklamasına Eğitimsen, Ses, KESK, ADD, CHP, Emep ve TKP de destek verdi. 'İnançlara özgürlük', 'Malatya Sivas olmayacak', 'İnançlara, dillere, kültürlere özgürlük' sloganları atan kalabalık, ezan başlayınca eyleme ara verdi ve ezanın bitmesini bekledi.

Alevi Kültür Merkezi Başkanı Sedat Ok, Malatya Doğanşehir ilçesine bağı Alevi ve Sünnilerin bir arada yaşadığı Sürgü beldesinde, sahurda davul çalınması nedeniyle yaşanan sözlü tartışmanın ardından tekbir getirilerek evin taşlanmasını ve ahırın ateşe verilmesini kınadı. Ok şunları söyledi:

"Bizler Kayseri Alevi Kültür Merkezi, Hacı Bektaş-ı Veli ve Türkiye demokrasi güçleri olarak diyoruz ki Malatya da yaşanan olayların sorumlusu, her fırsatta kendi vatandaşını ötekileştiren, inancından dolayı hedef gösteren, aşağılayan Başbakan ve hükümettir. '(Cemevleri ibadethane değildir' kararı veren ve Alevileri yok sayan yargıdır. Yani Malatya’da yaşananların tek sorumlusu devlettir. Evli ailesi, ne yaşadıysa tesadüfi olarak bir anlık öfkeyle yaşanmamıştır. Evli ailesi ne yaşadıysa, bu ülkede sistematik gerçekleştirilen planlar nedeniyle bile istene yansıtılmıştır. Evli ailesine ve onların nezdinde Alevilere yapılan saldırı kınıyor, bizi Sivas gibi yapacaklarını söyleyenlere 'Sivas bizim onurumuzdur' diyoruz. Sivas’ı unutmacağız, zira hatırlatılmak unutanların kaderidir."

Bir süre slogan atan kalabalık daha sonra sessizce dağıldı.



DÖ(OE/COŞ)