Hükümet, Kürtçe'yi okullarda seçmeli ders olarak okutmaya hazırlanırken, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfetişleri, Diyarbakır merkez Sur İlçesi Belediyesi'nin Meclis kararıyla 1.5 yıl önce Diyarbakır'ın girişi olan Silvan karayolunun 14'üncü kilometresine diktiği, üzerinde Türkçe, Kürtçe ve İbranice, 'Şehrimize hoş geldiniz' yazan tabelaya soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında belediyeye gönderilen yazıda, "Belediyeniz tarafından Diyarbakır-Silvan karayolunun 14'üncü kilometresinde bulunan yere üzerinde Türkçe, Kürtçe ve İbranice, 'Şehrimize hoş geldiniz' yazısı olan levhanın konulduğu ve bu suretle ilgili yasalara aykırı davranıldığı" denilerek, Belediye Başkanı Demirbaş'tan savunma istendi. Savunmanın yanısıra Mülkiye Müfetişleri, belediyeden levhanın ne zaman konulduğu, konulması için hangi mercinin karar verdiği ve Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Kooordinasyon Merkezi'nin (UKOME) bu konada kararının olup olmadığını sordu.

ÇOK DİLLİ İSİMLERE RAHSAT İNDİRİMİNE DE SORUŞTURMA

Bakanlık ayrıca Sur Belediye Meclisi'nden alınan ve 'çok dilli belediyecilik' hizmeti kapsamında işyerine Türkçe'nin dışında başka isimli tabela asan esnafa ruhsat ve işlemlerde yüzde 50 indirimi getiren karara da soruşturma açtı. Bakanlıktan belediyeye gönderilen yazıda, belediye meclisinin 9 Mart 2012 tarihinde aldığı bu kararın uygulanıp uygulanmadığı, uygulanmış ise uygulamadan istifade eden vatandaşların isim listeleri ve indirimsiz yapmaları gereken ödeme ve indirimli yapmaları gereken ödemelere ait çizelgeler istendi.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, soruşturmaya tepki göstererek, öncelikle kentin kendi kimlikleri ile buluşması gerektiğini düşündüklerini belirterek, Diyarbakır'ın çok kültürlü, çok kimlikli ve çok inançlı bir kent olduğunu söyledi. Kentin değişik girişlerine, Türkçe, Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri, Süryanice, Arapça ve İngilizce, 'hoş geldiniz' tabelaları astıklarını belirten Demirbaş, şöyle konuştu:

"Şu anda uzun süredir sonra ne hikmetse Bakanlık bize bu konuda soruşturma açtı. Hem bunun için, hem de ruhsatların çok dilli olmasına yönelik bir meclis kararımız vardı. Bence bunun nedeni ya hükümetin belirlediği bir takım adımları boşa çıkarmak isteyen belli bir güç var, ya da hükümet bir yandan adımlarını atarken, öte yandan aslında kendine serbest bıraktığını halka yasaklıyor. Bana göre giderek bu çelişki derinleşiyor. Ve hükümetin attığı adımların ne kadar çelişkili bir durum olduğunu da gösteriyor bu düşündürücüdür. Bu tabelayı yaklaşık 1,5 yıl önce diktik. 1,5 yıl sonra soruşturmaya uğraması yine Kürtçe ile ilgili Ermenice, Süryanice yaptığımız çalışmaların soruşturmaya ve dava konusu olması bence düşündürücüdür."

BAŞSAVCILIK TÜRKÇE-KÜRTÇE TABELALARA TAKİPSİZLİK KARARI VERMİŞTİ

İçişleri Bakanlığı Sur Belediye'nin 1.5 yıl önce diktiği, çok dilli, 'Şehrimize hoş geldiniz' tabelalarına soruşturma açarken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 1.5 yıl önce Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın diktiği ve köy adlarını Türkçe-Kürtçe gösteren tabelalar ile ilgili soruşturmada takipsizlik kararı vermişti.