Sultanahmet Camii'nin avlusu ve çevresi, iftar saatinin yaklaşması ile aralarında çok sayıda Arap turistin de bulunduğu binlerce kişi için piknik alanına dönüyor. Saatler öncesinden yanlarında getirdikleri örtüleri masaların veya çimlerin üzerine açan ailelerden bir bölümü ağaç altında uzanarak vakit geçirirken, kimi bulmaca çözüp gazete okuyor, kimi de sohbet etmeyi tercih ediyor. İftarı bekleyenlerin bir diğer tercihi ise, ulusal kanalların açık hava stüdyosu haline getirdikleri canlı iftar programları oluyor. Bu programlar için kurulan tribünlerdeki yerlerini alanlar, sevdikleri, beğendikleri, ekrandan görebildikleri ünlü isimlerin dini sohbetlerini ilgi ile izliyor.

Yanlarında softa örtüsünü getirmeyi unutanları düşünen bazı 'Girişimciler' de bu örtüleri 5 TL'den satıyor. Bölgede bulunan ünlü köftecilerin önünde 2 saat öncesinden kuyruk görülürken, Sultanahmet'ten yükselen akşam ezanı ile birlikte evlerden getirilen ve örtülrin üzerine yayılan iftariyeliklerle oruç açılıyor.

Akşam ezanının okunması ile birlikte özel olarak ışıklandırması ve 'Dünya, ahiretin tarlasıdır' mahyasıyla dikkatleri üzerine çeken Sultahahmet Camii'ne gösterilen yoğun ilgi hemen yakınlarında oluşturulan yöresel ürünlerin yer aldığı pazara kayıyor. Bu pazarda mesir macunundan, her türlü süsleme ve tatlıyı bulmak mümkün. İsteyenlere 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin de etkisiyle kostüm veriliyor, fotoğrafları çekiliyor ve bilgisayardaki özel programlarla ziyaretçiler sultan veya padişah haline gelebiliyor. 'İftar piknikçileri'nin ardından Fatih Beldiyesi ekipleri atıkları temizlemek için harekete geçiyor.



DHA(İD)