Burdur Gölü'nü kurtarma projesinde çalışan, ancak yapılan çalışmaların yanlış olduğu gerekçesiyle ayrılıp, bisikletleriyle 50 günde 3 bin kilometre yol katedip 30'dan fazla gölde inceleme yapan Orman Mühendisi Fatih Taşkıran ve Çevre Mühendisi Handan Elpit'in de aralarında bulunduğu 50 kişi dün gece, İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Hükümetin sulak alanlar ve göllerle ilgili politikalarına tepki gösteren topluluk adına konuşan ve gördükleri tabloyu anlatan Taşkıran, "Göl ve sulak alanların yarısı kurutulmuş, diğer yarısı ise kurumak üzere ya da kirlilikle boğuşuyor. Sesimizin duyulması için Ankara'ya kadar gittik, oradan bir sonuç alamadık. Türkiye'de yapılan uygulama, doğa koruma ile ilgili bütün hukuki mevzuat hiçe sayılarak yapılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, Anadolu'nun doğasını yaşatmak yerine yok etmeyi tercih ediyor" dedi.

Son 50 yılda barajlar, drenaj kanalları ve sondaj kuyuları ile göllerin yarısının kurutulduğunu belirten Taşkıran, "İzmir'de de Gediz Deltası'nın kuruma tehlikesi bulunmaktadır. Burada incelemeler yaptık ve kurumanın dışında, bölgede kirlilik de aşırı derecede artmaktadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise bu katliama göz yummaktadır. Ankara'ya kadar bisikletle giderek sesimizi duyurmaya çalıştık. Bundan sonra netice alana kadar bütün kurutulan gölleri ve sulak alanları gezeceğiz" diye konuştu.

Açıklama sırasında Bakan Veysel Eroğlu'nun maskesini takan eylemciler, "Efsanelere konu olan Karaburun Yarımadası'ndaki İris Gölü'ne gidip incelemelerde bulunacağız. Mitolojiye göre su yüzeyinde kendisine gören ve göle düşen kahramanın yaptığı gibi Bakan'ın da artık kurumuş olan göle gidip kendi yüzünü görmesi için İzmir'deki bisikletli arkadaşlarla sesimizi duyurmayı amaçladık, pedal çevirmeyi de sürdüreceğiz. Bundan sonraki duraklarımız Aydın'da Bafa Gölü, Muğla'da Köyceğiz Gölü, Antalya'da Alakır Nehri olacak. Bisikletlerimizle gidip incelemelerde bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Bisikletlerle yan yana dizilerek 'su' kelimesini oluşturan topluluk açıklamanın ardından alandan ayrıldı.



YY(AÖ/CK)