Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı'nın, Stratejik Araştırmalar Kurulu Toplantısı Afyonkarahisar Korel Termal Otel'de başladı. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan ile 81 ildeki KOM Şube müdürleri katıldı.

6 BİN KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDI

Toplantının açış konuşmasını yapan KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya, 2011 ve 2012'de kaçakçılıkla mücadelede önemli başarılar elde ettiklerini söyledi. KOM Daire Başkanı Yeşilkaya, 2011-2012 yıllarındaki operasyonlarda yaklaşık 26 milyon litre kaçak akaryakıt, 160 milyon paket kaçak sigara, 430 milyon makaron, 500 bin şişe kaçak alkollü içki, 3 bin 600 ton kaçak çay, 340 bin adet kaçak cep telefonu, 50 binden fazla tarihi eser ve sikke ele geçirilidiğini belirtti.

1600 göçmen kaçakçılığı organizatörü ve 6 binden fazla uluslararası yasadışı göçmen ile 300'den fazla insan taciri hakkında işlem yapıldığını anlatan Yeşilkaya, çok sayıda mağdurun kurtarıldığını vurguladı. Aynı dönemde ele geçirilen kaçak unsurlarının piyasa değerinin yaklaşık 1 milyar 260 milyon TL olduğa işaret eden Yeşilkaya, bu sayede 900 milyon TL vergi kaybının önüne geçildiği kaydetti.

1 MİLYAR LİRALIK UYUŞTURUCU

Uyuşturucuyla mücadele konusunda da dünyaya örnek gösterilebilecek operasyonlara imza attıklarını belirten Yeşilkaya, şöyle dedi:

"Ülkemizde KOM birimleri tarafından 2011- 2012 yıllarında 117 ton esrar, 17.1 ton eroin, 980 kilo kokain, 1,1 milyon captagon, 3 milyon ecstasy, 540 kilo metamfetamin ele geçirildi. Tüm bu uyuşturucuların piyasa değeri 1 milyar lirayı aşıyor. Bu süreçte captagon kaçakçılığı yapan suç örgütlerine indirilen ağır darbeler neticesinde Türkiye'de üzerinden yapılan captagon kaçakçılığı bitme noktasına geldi. Türkiye captagon kaçakçılığında kaynak ve transit ülke olma özelliğini kaybetti."

Sokak satıcılarına yönelik 81 ilde operasyonlar yaptıklarına dikkati çeken Yeşilkaya, madde bağımlılığı konusunda 7 bin ayrı faaliyet yürüttüklerini, 1 milyon 300 bin kişiye ulaştıklarına değindi.

ORGANİZE SUÇLARA GEÇİT YOK

KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya'nın üzerinde durduğu diğer bir nokta ise organize suç örgütleri oldu. Birçok organize suç örgütünün lider ve üyelerinin son yıllarda yapılan başarılı operasyonlarla yakalandığını kaydeden Yeşilkaya, bu örgütlerin yerini almaya çalışan küçük grupların da etkisiz hale getirilmesine yönelik operasyonel çalışmaların sürdüğüne değindi.

Yeşilkaya'nın organize suç örgütleri hakkında bilgi verdiği sırada barkovizyondan Sedat Peker ve Alaattin Çakıcı'nın fotoğraflarının tabancalar ve hedef tahtası imgesiyle birlikte yansıtılması dikkati çekti.

3 BİN 453 SİLAH ELE GEÇİRİLDİ

Daire olarak silah kaçakçılığını da önlemek için çalıştıklarını belirten Yeşilkaya, "2011- 2012'de bağlı birimlerimiz toplam 3 bin 453 adet silah ve 14 bin travmatik tabanca ele geçirdi. Konuyla ilgili 4 binden fazla şüpheli adli makamlara sevk edildi" dedi.

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nin ülke için çok önemli bir görev yaptığını belirterek başarılar diledi.