Derince İlçesi Dumlupınar Semti'nde bulunan Kusachi Kültür Merkezi yeniden düzenlenerek, Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'ne dönüştürüldü. Burada ruhsal bozuklukları olan vatandaşlar önce psiko eğitim programına alınıyor. Bu program içersinde de mermerden yapılmış fiskiyeden çıkan su sesi ile semazen ve ilahiler eşliğinde tedavi terapi uygulanıyor. 

Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'nin açılışına Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Nermin Ersoy ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hakkı Türabi ile terapi gören hastalar ile yakınları katıldı.

'OSMANLI'DA UYGULANIYORDU'

Müzikle tedavi yönteminin 18'inci yüzyıla kadar uygulandığını söyleyen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hakkı Türabi şu bilgileri verdi:

"Klasik bir şekilde uygulanan müzikli terapi yöntemini modern sistemle birleştirip, ruhsal bozuklukları olan hastalara dinletiyoruz. Günde 2 seans terapi uygulanan hastalarda nabız atış sayılarının düştüğünü ve rahatladıklarını tespit ettik. Bu bizim icat ettiğimiz bir şey değil. Zaten Osmanlı İslam dünyasının uyguladığı müzikli terapi yöntemini daha da geliştirip fayda sağlamaya çalışıyoruz."

Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar da, terapi görenlerin yakınlarının desteğiyle de Türkiye'ye model olacak bir proje olduğunu kaydederek şöyle dedi:

"Daha önce bu merkezimizde engelli ailelerine yönelik bir çalışma başlatmıştık. Ardından da ruhsal sağlığı bozuk hastaların yakınlarına yardımcı olmayı gönüllülük esası çerçevesinde düşündük. Hasta yakınlarının da desteği ile Türkiye’ye model olacak bu projenin başarılı olmasını diliyorum." 

Açılışın ardından protokol üyelerine 'Şifali Nağmeler' adlı müzik CD'leri hediye edilerek, hicaz makamında müzik dinletisi sunuldu.



EA(MB/COŞ)