Mustafakemalpaşa’ya bağlı 18 kilometre uzaklıktaki Muradiye Sünük Köyü Çataltepe Mevkii’ndeki su kaynağı, Özel İdare tarafından kiraya verildi. Firma ekipleri bugün çalışmalara başlayarak boru hattı döşemeye başladı. Suyun kiraya verilmesine karşı çıkan köylüler toplanarak protesto eylemi yaptı. 100’e yakın köylünün eylemi üzerine jandarma geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. Köylüler kordonun dışında bekleyerek tepkilerini dile getirdi.

Çalışmaların yapıldığı bölgeye gelen CHP İlçe Başkanı Gürkan Esen, köylülerin taşıdığı endişeye ortak olduklarını ve yaşanan sıkıntının Meclis'te gündeme gelmesi için milletvekilleriyle görüştüklerini söyledi. Esen, köylülerin gösterdiği tepkide haklı olduklarını, bu köyde yaşayanlara sorulmadan alınan karara karşı çıktıklarını bildirdi.

Sünük Köyü’nde oturan ve protesto gösterisine katılan Nazmi Zeybek, suyun kendi köylerine ait olduğunu ve kullanımının hiçbir şekilde bu firmaya vermeyeceğini söyledi. Aynı köyde yaşayan ve kaynağın kiralanmasıyla sularının kesilmesinden korkan Nursel Pınar da "Suyumuz yaz aylarında bize yetmiyor. Suyumuzun habersizce başkalarına kiralanmasını, haberimiz olmadan elimizden alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Köylerimizin büyük bir kısmında artezyen suyu yok. Suyumuzu kimseye vermeyeceğiz" dedi.

Gerekli tüm izinleri alarak İl Özel İdaresinden suyu kiraladıklarını belirten Güğmüş Su Şirket Danışmanı Hakan Ulus ise gösterilen tepkiye anlam veremediklerini söyledi. 2011 yılı Ocak ayında tamamlanan fabrikanın bitmesine rağmen üretime geçemediklerini ve yapılan 17 milyon TL’lik yatırımın haksız gerekçelerle durdurulmak istendiğini kaydeden Ulus, "Bize ilk önce destek olanlar şimdi karşı çıkıyor. Kiraladığımız kaynak Suçtu şelalesini kurutacağı ileri sürülüyor ve 'Köylüler susuz kalacak' deniliyor her ikisi de yanlış. Biz Çataldağtepe mevkiinde 780 rakımlı arazide saniyede bir litre su çıkan ve çıktıktan sonra yine kayaların arasında toprağa giden bir suyu ekonomiye kazandırmaya çalışıyoruz. Toprakta kaybolan suyun önünü kapatarak depoladık. Kaynak ile Suçtu arası yaklaşık 7.5 kilometre. Kaynaktan çıkan bu su toprağa karışmasa bile bu mesafede zaten buharlaşıyor. Dolayısıyla ne Suuçtu’nun kuruma tehlikesi ne de köylülerin susuz kalma korkusu yersiz" dedi.

Konunun daha önce yürütmeyi durdurma istemiyle İdare Mahkemesi'ne verildiğini ve hattın döşenmesi yönünde karar çıktığını belirten Ulus, ikinci kez açılan yürütmeyi durdurma ile ilgili davanın ise devam ettiğini söyledi.

Ulus, aldıkları izinler ve ilk dava sonucuna göre hat döşeme çalışmalarına devam etmek istediklerini ve jandarmadan güvenlik için yardım talebinde bulunduklarını sözlerine ekledi.

KAYMAKAM DEVREDE

Protesto gösterileri ve gerginlik üzerine bölgeye gelen Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut, köylüler ve firma sahipleriyle yaptığı görüşmenin ardından Bursa Valiliği’nin bilgisi dahilinde firmanın çalışmaları ikinci davanın sonuçlanmasına kadar durdurdu. Alınan karar sonrası köylüler bölgeyi terk etti.