Strasbourg Belediye Başkanı Ries'in, Başkan Özhaseki'ye gönderdiği mektupta söz konusu yasa teklifinin anayasalarındaki pekçok ilkeye ters düştüğü belirtilirken, parlamentonun bir mahkeme gibi hareket edemeyeceğine ve tarih yapma gibi bir görevi olmadığına dikkat çekiliyor.

KOMİSYON 'KABUL EDİLEMEZ' BULDU

Ries mektubunda Senato Anayasa Komisyonu'nun teklifi 'kabul edilemez' bulduğunu belirterek şu ifadelerde bulundu: "Tarafıma göndermiş olduğunuz mektubunuzda, soykırımı inkarı suç sayan yasa teklifine dikkatimi çekmiştiniz. Senato Anayasa Komisyonu, teklifi 18 Ocak 2012 Çarşamba günü değerlendirdi ve bu metnin 'Kabul edilemezliği' yönündeki yönergeyi kabul etti. Ben de Sosyalist Parti'den Anayasa Komisyonu Başkanı Jean-Pierre Sueur'ün 'Parlamento, bir mahkeme gibi hareket edemez ve tarih yapma gibi bir görevi olamaz' gerekçesine uyarak teklifin kabul edilemezliği üzerinde hemfikirim.

FİKİR VE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE TERS

Komisyon'un çok uzun süre, tarihin alanına müdahale etme konusunu sorguladığını  ve araştırdığını kaydededen Ries, "Ben de tıpkı komisyondaki diğer senatörler gibi soykırımları inkarı suç sayan yasayı kabul etmenin Anayasamız tarafından tanınan pekçok ilkeyle ters düşme riski taşıdığı ve bilhassa da fikir ve düşünce özgürlüğüne saygı ilkesine ile araştırma yapma özgürlüğüne ters düşeceği kanısındayım. 23 Ocak Pazartesi günü kabul edilemezlik yönergesi senatoda açık oturumda değerlendirilecektir. Bu yönergenin kabul edilmesi, bu metin üzerindeki tartışmaları sona erdirecektir. Ben kendi adıma bu önergenin lehi, söz konusu yasa teklifinin ise reddedilmesi yönünde oy kullanacağım. Sayın Belediye Başkanı sizlere saygılarımı sunarım" dedi.



DÖ(OE/AK)