SP Genel Başkanı Kamalak, Ankara'da bugün görülmeye başlanan 12 Eylül askeri müdahalesiyle ilgili davaya ilişkin görüşlerini, yazılı açıklamayla paylaştı. Kamalak şunları söyledi:

"Bir hırsızın çalarak elde ettiği bir mal nasıl hukuken onun mülkü olamazsa, bir darbecinin, darbe yoluyla gasp ettiği bir makam da onun mülkü olamaz. Hukuken gasp hırsızlıktan daha ağır bir suçtur. Çünkü hırsızlıkta gizlilik vardır. Ancak gaspta alenen ve zorla işlenmiş bir suç söz konusudur. Darbeciler gasp yoluyla bu makamları elde etmişlerdir. Bu yüzden cumhurbaşkanlığı dahil elde ettiği tüm makam, mevkiler düşürülmeli, yok sayılmalı, sahip oldukları tüm ekonomik kazanımlar da geriye yönelik olarak hesaplanarak kendilerinden tahsil edilmelidir. Bu örnek olsun ki; bir daha millet iradesini silah zoruyla gasp edenler buna cesaret edemesinler, böyle bir şeyi akıllarından bile geçiremesinler."

Mustafa Kamalak, darbe mağdurlarının haklarının da TBMM'den geçirilecek kanuni bir düzenleme ile iade edilmesini istedi. Kamalak, "12 Eylül başta olmak üzere darbelerden mağdur olmuş yüz binlerce vatandaşımız var. Bu mağduriyet çocuklarını dahi etkilemektedir. Bu nedenle yargılama sürerken TBMM'de harekete geçmeli ve darbe mağdurlarının gasp edilmiş maddi ve manevi bütün haklarını iade etmelidir. Velev ki vefat etmiş olsalar bile" dedi.



(MV/SS)