Kamuda sözleşmeli olarak çalışan öğretmenler, indirimli seyahat etmek için protesto gösterisi düzenledi. Karaköy'deki İETT binası önünde toplanan öğretmenler ellerindeki " Aday değil öğretmeniz, paso bizim de hakkımız" yazılı pankart açtı. Öğretmenler daha sonra İETT'nin Beyoğlu Tünel'deki Genel Müdürlük binasına giderek paso başvurusu için dilekçe verdi.


"PASO HAKKIMIZ SÖKE SÖKE ALIRIZ"


Sözleşmeli öğretmenler, ellerindeki afişlerle İETT'nin Karaköy'deki binası önünde "Paso hakkımız, söke söke alırız", " Ücretli köle olmayacağız" sloganı attı. Dilekçelerini Karaköy'deki İETT binasına vermek isteyen sözleşmeli öğretmenler ile İETT görevlileri arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Bir görevlinin dilekçe verme işleminin toplu olamayacağı yönündeki sözleri üzerine öğretmenler bireysel olarak dilekçe vereceklerini söyledi. Bunun üzerine öğretmenler arasından dört kişi ilgili müdürle görüşmeye gitti. Görüşme sonrasında ise, basın açıklaması yapıldı.

Sözleşmeli öğretmenler adına basın açıklamasını Eğitim - Sen Güvencesizler Komisyonu ve Güvencesiz Öğretmenler grubu adına Duygu Semiz yaptı. Semiz açıklamada kamuda ücretli çalışan öğretmenler olarak indirimli seyahat etmek için gerekli olan paso hakkından yararlanamadıklarını dile getirdi. Semiz, "Bununla ilgili bir dava sözkonusuydu. Bir ücretli öğretmen arkadaşımızın açtığı dava kazanıldı. Biz de bunu emsal göstererek başvuru yapmak istedik. Ama aylardır bu bireysel başvurularımız İETT tarafından kabul edilmiyordu. Suç işliyorlardı. Bugün de bunun için buraya başvuru yapabilmek için geldik" dedi.


PASO İÇİN DİLEKÇEYLE BAŞVURU YAPTILAR


Semiz, "Kadrolu öğretmenlerle eşit iş yaptığımız halde eşit haklardan yararlanamıyoruz. Başta iş güvencesi olmak üzere, sigorta primlerimizin eksik yatırılması, eksik kalan kısmının Genel Sağlık Sigortası ile bizden talep ediliyor olması, ücretin yarı yarıya olması gibi pek çok hayati meselenin yanında sosyal haklardan da yararlanamıyoruz. 2011 yılı Mart ayında ve daha önce de, defalarca belediyeye başvurduğumuz halde öğretmen pasosunu alamadık. Nisan ayında İstanbul İdare Mahkemesine bir ücretli öğretmen ve bir dershane öğretmeni 'eşit haklardan yararlnak istiyoruz' diyerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne karşı paso davası açtılar. Dershane öğretmeninin açtığı dava sürerken, ücretli öğretmenin açtığı dava sonuçlandı" diye konuştu. Taleplerinin çok net olduğunu söyleyen Semiz, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden taleplerimiz, eşit iş yapıyoruz ve eşit haklardan yararlanmak istiyoruz. Paso başvurularımızın derhal kabul edilip, tarafımıza düzenlenmiş indirimli seyahat kartlarını almak istiyoruz" dedi. Semiz açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı'nın da istihdam politikasını değiştirmesi gerektiğine işaret etti. Semiz, "Ücretli öğretmenlik uygulamasının atama bekleyen yüz binlerce öğretmen varken, yanlış olduğunu düşünüyor ve uygulamadam kaldırılmasını istiyoruz. Tüm öğretmenlerimizin kadrolu atanmak ve güvenceli çalışmak hakkıdır " diye konuştu. Basın açıklamasının ardından sözleşmeli öğretmenler, ellerindeki dilekçelerle Beyoğlu Tünel'de bulunan İETT Genel Müdürlük binasına gitti. Öğretmenler paso almak için ellerindeki dilekçeleri İETT Genel Müdürlüğüne teslim etti.


(BB)