Edebiyat Fakültesinde öğrenim gören Sosyoloji Bölümü birinci sınıfından 100 öğrenci, öğretim yılı boyunda 25 ayrı konuda anket hazırladı. Araştırma teknikleri dersi için hazırlanan anketler, yaklaşık 10 bin kişi üzerinde uygulandı. Atatürk Üniversitesi öğrencilerine sorulan 'sözel şiddet' konusunun cinsiyet, yaş, eğitim durumu, maddi durum, kardeş sayısı gibi etkenlere göre sözel şiddetin artış gösterdiği belirlendi. Evlilik ve eş seçimi hakkında yapılan araştırmada ise, öğrenciler evliliğin saygı ve sevgiyi azalttığı görüşüne katılmazken, kadınlar evlenecekleri erkeğin yaşça büyük olması gerektiğini bildirdi. Ayrıca evlilikte erkekler eşlerinin işsiz olmasının sorun yaratmayacağını söylerken; kadınlar eşlerinin çalışması gerektiğini belirtti. Üniversite öğrencilerinin işsizlik kaygısıyla ilgili ankete, Fen ve Edebiyat fakültesi öğrencileri okulu bitirdikten sonra iş bulamayacaklarını, Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin ise öyle bir sorunları olmadığı ifade edildi. Erzurum'da vatandaşların kahvehaneye gitme sıklığının ise yaş, cinsiyet, gelir ve eğitim durumuyla doğru orantılı olduğu anketle saptandı.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yıldız Akpolat, her yıl Erzurum halkının ve öğrencilerin tutumlarını öğrenmek adına anket çalışması yaptıklarını belirtti. Doç.Dr. Yıldız Akpolat "Öğrencilerimizin çalışmalarının çok faydalı olacağına inanıyorum. Zaten üniversitelerin amacı kamuya dair veri toplamak ve gündeme getirmektir. Yöneticiler bu verilerden yola çıkarak kendi yönettikleri kamuyu tanıma fırsatı bulacaklardır" diye konuştu.

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek ise, Sosyoloji bölümünde öğrencilerin geleceğe dair çok iyi hazırlandıklarını söyledi. Prof.Dr. Özbek, "Öğrenciler sadece teorik değil alan çalışması da yapıyor, toplumsal olguları yakıdan takip ediyorlar. Daha sonra bu olguları kamuoyuna duyuruyorlar" dedi.



NÖ(KS/İD)