Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret kapsamında ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti. Aslanlı Yol'dan tören alanına yürüyen Mahmud, Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulunmasının ardından Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Daha sonra Çankaya Köşkü'ne geçen Mahmud'u burada Cumhurbaşkanı Gül resmi törenle karşıladı. Törende, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından Mahmud, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören kıtasını selamladı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, törenin ardından Büyük Şeref Kapısı'nın önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi. Çankaya Köşkü'nün avlusunun karla kaplı olduğunu gören Somali Cumhurbaşkanı Mahmud'un kar görüntüsü bir süre izlemesi dikkati çekti.

Törende Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve diğer ilgililer de bulundu. Gül ve Mahmud, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine Türkiye'ye gelen Mahmud, 10 Eylül'de Cumhurbaşkanlığı görevini devralmasının ardından ilk resmi yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yapmış oldu.



ÜK(AY/SS)