Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gece geç saatlerde yaptığı açıklamada ölü sayısının 284'e çıktığını söyledi.

Kazayla ilgili adli ve idari soruşturmanın başlatıldığını belirten Yıldız, maden içinde süren ve arama-kurtarma çalışmalarını aksatan yangının "çok önemli miktarda" sönmeye doğru gittiğini, çalışmaların aralıksız devam edeceğini ifade etti.

Madenin içinde kaç işçi olduğu hala bilinmiyor

Yıldız sabah saatlerinde yaptığı açıklamada da 217 cenazenin ailelere teslim edildiğini, son 12 saatte madenden canlı çıkarılan işçi olmadığını söylemişti. Gün boyu madenden canlı çıkarılan olmadı. Bakan Yıldız açıklamasında ailelere cenazelerini almak için kendilerine başvurabileceklerini söyledi.

Madendeki kazayı protesto etmek için DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği), TTB (Türkiye Tabipler Birliği) ve Türk - İş (Türkiyen İşçi Sendikaları Konfederasyonu) bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

İstanbul ve İzmir'de müdahale

Başta İzmir olmak üzere, İstanbul, Ankara ve diğer illerde protesto gösterileri yapıldı. Göstericiler, birçok ilde polisin TOMA ve biber gazlı müdahalesi ile karşılaştı.

Akşam saatlerinde özellikle İstanbul'un Kadıköy ilçesinde polis ile göstericiler arasında çatışma yaşandı.

İzmir'de DİSK, KESK, Türk - İş ve İzmir Barosu'nun protesto yürüyüşü sırasında polis müdahalesi gerçekleşti ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko dahil bazı göstericiler fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

İstanbul'da ise, Taksim'e yürümek isteyen göstericilere polis izin vermedi. BBC Türkçe muhabiri Mahmut Hamsici, Barbaros Bulvarı'nda yolu kapatan göstericilerin "Soma işçisi onurumuzdur" sloganı attığını belirtti. Bazı arabaların ise, korna çalarak eyleme destek verdiği söylendi.

Gayrettepe'de toplanan grubun Fındıklı'ya yürümesine izin verilmezken, protestocular Mecidiyeköy'e yürüdü, burada bir basın açıklaması yaparak dağıldı.

Ankara ve Diyarbakır'da eylemler

Ankara'da düzenlenen gösterilerde, protestocular Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplandı.

Diyarbakır'daki gösterilerde ise, protestocular ellerinde "İçeride kaç kardeşimiz öldü bilmiyoruz ama dışarıda 76 milyon yaralı var" yazılı pankartlarla yürüdü.

Cumhurbaşkanı Soma'ya gitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün facianın yaşandığı Soma'daydı.

Gül önce hastaneye kaldırılan madencileri ziyaret etti, ardından maden alanında işçi yakınları ile görüştü. Burada basına bir açıklama yapan Gül, "Çok büyük bir faciayla karşı karşıyayız" dedi.

Cumhurbaşkanı, "Bu acıları gelişmiş ülkeler nasıl minimize ettilerse yaşamıyorlarsa artık biz de tüm kurallarımızı tekrar gözden geçirmeli tebdirler tekrar almalı, denetleme kurulu olarak tavsiyelerimz var eminim bunlar da bu tür düzenlemelere ışık tutacaktır" dedi.

"Her tür soruşturma başlamış ve titizlikle devam edecektir," diyen Gül, "Devletimiz ailelere yardım için ne gerekiyorsa yapacaktır," diye konuştu.

Cenazeler defnediliyor

Hayatını kaybeden madencilerden kimlik tespiti yapılanlar ailelerine teslim edildi.

Cenazeler Soma ve çevresindeki ilçe ve köylerde gün boyu süren törenlerle defnedildi. Soma Belediye Mezarlığı'nda, son olayda hayatını kaybeden madenciler için özel bir bölüm hazırlandı.

Madenciler için toplu cenaze töreni düzenlenmiyor.

Bazı aileler yakınlarını bulabilmek için tüm hastaneleri ve morga dönüştürülen soğuk hava depolarını tek tek dolaşmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Yakınları kayıp olanlar ise maden ocağının kapısında beklemeye devam ediyor.