Der Spiegel, "Sendika Maden Felaketini Katliam Olarak Nitelendirdi": "Soma'daki maden felaketinde en az 201 kişi yaşamını yitirdi, 80 yaralı var ve yüzlerce kişi ise yeraltında mahsur. Kurtarma ekipleri canlılara ulaşmaya çalışıyor. Muhalefet ise iş güvenliğindeki eksiklikleri gündeme getirdi. CHP bir kaç hafta önce Soma'da inceleme yapılmasını istedi. Ancak AKP bunu reddetti."

Bild, "Türkiye'de Maden Felaketi, Yeraltında Yangın": "Kömür madenindeki patlamada 200 ölü var. Yüzlerce madenci yanan madende mahsur kaldı. Kurtarma ekipleri kurbanları çıkarmaya devam ediyor. Uzun yıllardan beri Türkiye'deki en büyük maden felaketi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, madendeki yangının hâlâ kontrol altına alınamadığını açıkladı."

Die Welt, "Türkiye'deki Maden Felaketinde 200'den Fazla Ölü": "Türkiye'de kömür madenindeki patlamada 200'den fazla madenci yaşamını yitirirken 200'den fazla madenci ise yerin 2 bin metre altında mahsur kaldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, mahsur kalan işçiler için yapılan kurtarma çalışmalarını “zaman karşı yarışö olarak nitelendirdi. Bakan'ın verdiği bilgiye göre, yeraltında 787 madenci vardı ve bunlardan 363'ü kurtarıldı. Dört madenci ise ağır yaralı."

Die Zeit, "200'den Fazla Ceset Çıkartıldı, Yüzlerce Madenci Kayıp": "Yangın var ve tüneller dumanla dolarken hava azalıyor. Kömür madenindeki patlamanın ardından kurtarma ekipleri mahsur kalan madencilere ulaşmaya çalışıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 201 madencinin yaşamını yitirdiğini, 4'ü ağır 80 yaralı olduğunu açıkladı."

TAZ, "Türkiye'deki Maden Faciasında 200 Ölü, Yangın Hâlâ Kontrol Altına Alınmadı": "Türkiye'de 6 kişi daha madenden canlı olarak çıkartıldı. Yüzlerce kişi ise hâlâ kayıp. Soma'daki madende patlamanın ardından yangın çıktı. İlk incelemelere göre, kaza elektrikteki arızadan kaynaklandı. Başbakan Erdoğan felaket nedeniyle yurt dışı seyahatlerini iptal etti. Başbakan'ın maden felaketinin olduğu Soma'ya gitmesi bekleniyor. "


RUSYA BASINI

 Rusya'nın önde gelen haber ajanslarından Ria Novosti Türkiye'deki kaza haberine şu başlıkla başladı: "Türkiye'de maden ocağında 200 kişi hayatını kaybetti. "

Haberde şu ifadelere de yer verildi:

"Türkiye'nin batısında bulunan maden ocağında yaşanan patlama ve yangın sonucunda 200 kişi hayatını kaybetti. Konuyla ilgili açıklamayı Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptı. " Yapılan açıklamalarda, yangın sırasında 787 kişinin madende çalıştığı belirtildi.

Rusya'nın bir diğer haber ajansı "Eho Moskvı" kaza için şu başlığı kullandı:

"Türkiye'de kömür madeninde patlama yaşandı, 201 kişi hayatını kaybetti. Daha birçok işçinin hala yerin altında olduğu açıklandı."

Eho Moskvı Türk basınına dayanarak olay yerinde yaşananları şu şekilde anlattı:

"Onlarca yaralı hastanelere kaldırıldı. Yetkililer ölü sayısının artabileceğini belirtti. Can kurtaranlar çalışmalara devam ediyorlar, yer altına oksijen taşıyorlar. Dünya televizyon kanalları olay yerine akın ettiler, basın mensupları aynı zamanda kendinde olan ve kömür ocağından çıkan işçilere yardım ediyorlar. "

Lenta.ru "Türkiye'de maden ocağında hayatını kaybedenlerin sayısı 200'ü aştı" başlığı altında yaptığı haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurtdışı ziyaretlerini iptal ettiğini ve bugün olay yerine gideceğini yazdı.

Bir diğer haber ajansı Gazeta.ru şu haberi yayınladı: "Türkiye madencilerini kurtarıyor. Türkiye'de maden ocağında çıkan yangın sonucunda 200 kişi hayatını kaybetti. Yüzlerce işçi hala yer altında bulunuyor. 20 yılın en kötü patlaması olan ve Soma'da yaşanan patlama sonucunda 200 kişi hayatını kaybetti."

Vedomosti ve Regnum haber ajansları kömüt ocağında yaşanan patlamada 201 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek onlarca kişinin ise yaralandığını belirtti. Haberde, patlama sırasında 787 işçinin yer altında bulunduğu, şu ana kadar ise 363 kişinin kurtarıldığı vurgulandı. 

 Soma ilçesinde meydana gelen maden kazası Çin'de haber bültenlerinin ilk sıralarından yer buldu. 

 ÇİN BASINI


Dünyada benzeri kazalara en çok kurban veren ülke olan Çin'in devlet televizyonu CCTV, Soma faciasını gün boyu haber bültenlerinin ilk sırasından duyurdu.

Resmi rakamlara göre en az 205 kişinin öldüğünü ve 200 civarında işçinin ocakta mahsur kaldını belirten CCTV, Türkiye'nin geçmişinde yaşadığı maden kazalarına da dikkat çekti. CCTV, 1992 yılında Zonguldak'ta yaşanan faciada 270 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.