Söke Ovası’nda pamuk üretimi yapanlara darbe üzerine darbe geliyor. Kış ve ilkbaharda Büyük Menderes Nehri’nin taşkınlarına teslim olan ovada, Perşembe sabaha karşı bu kez dolu yağışı etkili oldu. 450 bin dekar sulu tarım arazisine sahip olan Söke Ovası’nın en verimli arazilerinin bulunduğu bölge olarak bilinen Sarıkemer ile Güllübahçe beldeleri ile Atburgazı ve Tuzburgazı köylerinde şiddetli dolunun yağdığı tarlalarda pamuk fideleri zarar gördü. Yeni çıkan ve önümüzdeki günlerde çapalaması gelen binlerce dekar pamuk fidesinin tepeleri ve yaprakları dolunun etkisiyle kırılırken bu sezon ardı ardına şok yaşayan pamuk üreticisi şaşkına döndü.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, pamuk üretiminde hiçbir sezon bu kadar çok şansızlığı ardı ardına yaşamadıklarını belirtti. Kocabaş, şunları söyledi:

"Kış ve ilkbahar taşkınlar, geçen hafta şiddetli yağmurların ardından şimdi de dolu belimizi büktü. Yaklaşık 20 bin dekar pamuk ekili alan zarar gördü. Üçüncü kez yeniden ekilmesi gündeme gelen arazilerimizde yeni bir maliyet yükü karşımıza çıkacak. Bir yandan normal hasada yetişmeyecek ürünlerimiz, bir yandan verim kaybı bu sezon pamukçumuza asla para kazandırmayacağı gibi geçtiğimiz yıl ertelenen kredi borçların ödemesini de güçleştirecek. Dayanacak gücümüz kalmıyor. Olumsuz doğa koşullarından çiftçimizin ruh hali bozuldu. Acilen psikolojik desteğe ihtiyacımız var. Yetkililerden çiftçilerimize psikolojik destek verilmesi için bir projenin hayata geçirilmesini istiyoruz." NAZİLLİ’DEN YARDIM İSTENDİ

Kocabaş, bu sezon tersliklerin yaşandığı Söke Ovası’nda pamuk ekiminin tam olarak bir türlü gerçekleşmemesi ve son olarak dolu ile gelen zararlarla ilgili olarak Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü’nü ovaya davet ettiklerini belirtti. Enstitü uzmanlarının gelecek hafta ovada incelemelerde bulunacağını kaydeden Kocabaş, "Uzmanların, Söke Ovası’ndaki zararı yerinde inceleyip, yeni baştan ekilmesi gerekecek arazilerin tespitinde katkıda bulunmalarını bekliyoruz" dedi.



NM(İÖ/SS)