Bursa’nın Yıldırımlar İlçesi’nde yoksul ailelere hizmet veren 'sevgi marketleri'ni açan 50 yaşındaki Haşim Yüceşan, İzmir’de geçimini 4 yıl sokaklarda gitar çalarak sağladı. Dilek Kilimcioğlu ile sokakta kendisini dinlerken tanıştı. Yüceşan, kendisini sık dinlemeye gelen Kilimcioğlu’na yardıma ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine yönelik gıda bankası projesinden söz ettikten sonra destek gecikmedi. Haşim Yüceşan, "Bu proje Bursa Yıldırım’da 12 yıldır işliyor. Proje Avrupa Birliği’nden de destek gördü. İzmir’de 4 yıl geçimimi sokaklarda gitar çalarak sağladım. Sokak hayatı insana açlığı öğretiyor. Beni sık sık dinlemeye gelen üniversite öğrencilerinin 'Çoğu zaman aç yatıyoruz', 'Aç karnına dersleri anlamıyoruz’ sözleri ile aklıma bu proje geldi. Aç birinin onurunu kırmadan midesini doyurmak çok önemli. Bu proje ile bunu amaçladık. Öğrenci kartıyla gelip istediği yiyecek ve içeceği alacak" dedi.

Katipzade Hacı Osman Vakfı Mütevellli Heyeti Başkanı Sait Halim Kilimcioğlu’nun kızı olan Dilek Kilimcioğlu, 86 dükkanın kira gelirleriyle yaşayan vakfın Kemeraltı Çarşısı’ndaki işhanında büro tutarak, Gıdabanks Derneği’ni aktif nale getirdi. Başkanlığını Kilimcioğlu’nun, yardımcılığını Yüceşan’ın yaptığı dernek, üniversite öğrenci konseyleri, rektörler ve yerel yöneticilerle görüşmeler yaptı. İlk etapta Ege Üniversitesi’nde 380, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 350 öğrenci belirlendi. Dernek üniversitelerin Tınaztepe ile Bornova Kampusleri'nde 150 metrekarelik marketler açarak öğrencilere kart dağıtacak. Bu kartlara her ay belli miktarda para yüklenecek, kartlar sadece Gıdabanks marketlerde geçecek. Öğrenciler sadece gıda ürünlerinin satılacağı marketlerden kartlarıyla ücretsiz alışveriş yapacak.

İzmir Gıdabanks Derneği Başkanı Dilek Kilimcioğlu, kartı dağıtırken öğrencilerin başarı durumlarının da dikkate alınacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Kartı hangi öğrencilerin alacağına rektörlerle işbirliği halinde olan öğrenci konseyleri karar veriyor. Amacımız; öğrencilerin aç yatmaması. Bu sistemde markette bağışta bulunan gıda firmaları bağışlarını vergiden düşebilecek. Markette fiyatlar ürünün maliyetini geçmeyecek. Kişisel bağışları da kabul ediyoruz. Hayırseverlere 'Bir öğrencinin kartını da siz doldurun’ diyoruz. Bu marketlerin yaygınlaşması için yerel yönetimlerden mekan desteği istiyoruz. Özel üniversitelerdeki konsey başkanları destek vereceklerini açıkladı."



ED(AÖ/İD)