Alanya'da yaşayan yabancı hayvanseverler, çoğunluğu Demirtaş Hayvan Barınağı'ndaki kedi ve köpekler olmak üzere birçok evcilleştirilmiş hayvanı yurt dışında sahiplendirdi. Sokakta buldukları yaralı veya sahipsiz hayvanları tedavi ettiren Alanya'daki yerleşik yabancılar, şu ana kadar 129 köpek, 30 kedi ve 1 papağının yurt dışına sevkini sağladı. Hayvan sevki yapılan ülkelerin başında 110 kedi ve köpekle Almanya ilk sırada yer alırken, en az hayvan sevki yapılan ülkeler ise 1'er köpekle Avusturya, ABD, İrlanda, İsviçre, Finlandiya ve Ukrayna oldu. Alanya'dan 1 papağan ise Yeşil Burun Adaları'nda (Cabo Verde) sahiplendirildi.

MİKROÇİP DE TAKILIYOR

Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Demirtaş Hayvan Barınağı'ndan sahiplendirilen ve yurt dışına götürülen kedi ve köpeklerin sevk işlemlerini geçen mayıs ayından bu yana gerçekleştirdiklerini söyledi. Daha önce bu sevklerin Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü tarafından yapıldığını belirten Rüzgar, "Sevk işlemi için öncelikle kuduz aşısı yaptırıyoruz. Aşıdan 1 ay sonra kan örneklerini alıyoruz. Bu kan örneklerini Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü'ne gönderiyoruz. Burada bağışıklık düzeyleri tespit ediliyor. Daha sonra elektronik ortamda mikroçip takılan kedi ve köpekler yurt dışına sevk edilerek sahiplerine teslim ediliyor" dedi.

160 HAYVAN GÖNDERİLDİ

Mayıs ayından beri 160 hayvanın gönderildiğini vurgulayan Rüzgar, bu hayvanların sıklıkla Almanya, Avusturya, Danimarka, İngiltere ve Hollanda'ya sevk edildiğini belirtti.

ÖNCE BELGE SONRA SEVK

Alanya'daki sokak hayvanlarını yurt dışında sahiplendirmek için aracılık eden yerleşik yabancılar, Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden 'Evcil köpek, kedi ve gelinciklerin Avrupa topluluğuna ticari olmayan hareketleri için veterinerlik sertifikası' çıkartıyor. Sahiplendirilen hayvanlar bu belge ile yurt dışına gönderiliyor.



TE(SU/CK)