İYTE ile Ege Soğutma Sanayicileri Derneği (ESSİAD) el ele vererek hem ülkeye katma değer sağlamak hem de maliyetlerini azaltmak için laboratuvar kurma kararı aldı. İYTE’nin tahsis ettiği 15 bin metrekare alanda faaliyet gösterecek olan laboratuvarın temelinin en geç 2013 yılı başında atılması bekleniyor. Proje hayata geçerse daha önce yurtdışında ürettikleri ürünler için test yaptıran soğutma sanayicileri daha uygun koşullarda testlerini artık İzmir'de yaptırırken, her yıl ödenen 2 milyon Euro ise ülkede kalacak.

Konuyla ilgili bilgi veren ESSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, İzmirli sektör temsilcileri olarak 2023’te 5 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini belirttti. Vatansever, "Bunun için dünya ile aynı koşullarda rekabet şansı yakalamamız gerekiyor. Bunun için de maliyet avantajı şart" dedi. Vatansever, özellikle laboratuvar masraflarının yüksek olduğunu kaydetti. Vatansever, "Kurulacak laboratuvar, maliyetlerin en aza indirilmesi için önemli bir rol üstlenecek. Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız test laboratuvarını İzmir Kalkınma Ajansı ile birlikte hayata geçireceğiz" diye konuştu.

Hüseyin Vatansever, ayrıca uzun zamandır süren yer arayışlarının İYTE’nin kucak açması ile son bulduğunu, kendilerine verilen 15 bin metrekarelik alanın 5 bin metrekaresinde ilk etapta laboratuvarı kuracaklarını aktardı. İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden’e de teşekkür eden Vatansever, proje maliyetinin ise 10 milyon TL olduğunu açıkladı. Vatansever, "Bu sayede her yıl test için yurtdışına ödenen 2 milyon Euro’nun üzerindeki döviz yurt içinde kalacak. Firmalarımız da test ve analizlerini çok uygun koşullarda ve zaman kaybetmeden kentimizde yaptırabilecek" dedi.

EN AZ 300 FİRMA YARARLANACAK

İzmir’den 200 milyon dolar seviyesinde ihracat yaptıklarını da sözlerine ekleyen Vatansever, şunları söyledi:

"Laboratuvar ile ihracatımızı kısa süre içinde katlayarak büyütmeyi amaçlıyoruz. Isıtma, soğutma ve iklimlendirme sektöründe 300’e yakın firma İzmir’de faaliyet gösteriyor. Daha öncede sektör olarak uluslararası rekabet yeteneğini geliştirmek için hazırladığımız proje için Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan 1 milyon 450 bin dolarlık destek almayı başardık. İzmir olarak 2023 yılında sektörümüzde 5 milyar dolarlık ihracata ulaşmak istiyoruz. Bu kolay bir hedef değil. Ancak biz sektör olarak bugüne kadar hep zorlukların üstesinden geldik. İhracat pazarlarımızı büyüterek hedefimize ulaşacağız. Bu sayede daha çok işsize iş imkanı sağlayacağız.

RAKAMLARLA SOĞUTMA SEKTÖRÜ

Geçen yıl 1 milyar dolar seviyesinde ihracat yaptı

Ege Bölgesi'nde ihracat 200 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

2023 yılı Türkiye ihracat hedefi 25 milyar dolar

Ege Bölgesi'nin 2023 ihracat hedefi 5 milyar dolar

Türkiye makine ihracatının yüzde 15'ini soğutma sektörü gerçekleştiriyor

Türkiye'deki firmaların yüzde 17'isi İzmir'de faaliyet gösteriyor



BT(İÖ/BT)