İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi'nde kalp ve şeker hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü sırada geçen cuma günü kurtarılamayan aynı zamanda AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in babası 92 yaşındaki Sadettin Bilgiç için memleketi Şarkikaraağaç İlçesi'nde bugün cenaze töreni düzenlendi. İstanbul'dan dün akşam ilçeye getirilen Bilgiç'in cenazesi, sabah saatlerinde Şarkikaraağaç Devlet Hastanesi morgundan alınarak, Belediye Meydanı'na getirildi. Bilgiç'in Türk bayrağına sarılı tabutu, katafalka konuldu.

Burada düzenlenen cenaze törenine Bilgiç'in oğlu Süreyya Sadi Bilgiç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirer, DYP eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, Ak Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Hallaçoğlu, Ak Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, CHP eski milletvekili İlhan Kesici, Isparta Valisi Memduh Oğuz, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Cenaze töreninin yapıldığı alana büyük bir bayrak, Atatürk posteri ve Sadettin bilgiç'in üzerinde 'Hakkını helal et, Koca Reis. Türkiye seni unutmayacak' yazılı posteri asıldı.

Isparta Müftüsü Mehmet Emin Avcı'nın kıldırdığı cenaze namazı ardından Sadettin Bilgiç'in cenazesi, milletvekilleri ve törene katılanlar tarafından omuzlara alınarak defnedileceği Şarkikaraağaç Kale Mezarlığı'na götürüldü. Bilgiç'in cenazesi dualar eşliğinde aile kabristanında toprağa verildi.

KİMDİR?

'Koca Reis' lakaplı Sadettin Bilgiç, 1920 yılında Isparta'nın Şarkikaraağaç İlçesi'nde doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1947 yılında mezun olan Bilgiç, çeşitli yerlerde hekimlik yaptı. 1961 yılında yapılan genel seçimlerde Adalet Partisi'nden (AP) Isparta Milletvekili seçilen Bilgiç, 1962'de bu partinin Genel Başkan Yardımcılığı'na getirildi. 10 Haziran 1964'te Adalet Partisi Genel Başkan Vekili olan Bilgiç, 29-30 Kasım 1964'teki Büyük Kongre'ye kadar bu görevde kaldı. Bilgiç, 1965 seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçilerek 3 Nisan 1967'de 1. Demirel hükümetinde Ulaştırma Bakanlığı'na getirildi. Bilgiç, 1970 yılı haziran ayında bir grup arkadaşıyla birlikte Adalet Partisi'nden ihraç edildi. Aynı yılın aralık ayında Demokratik Parti'yi kuran Bilgiç, 1976 yılının haziran ayında Adalet Partisi'ne döndü ve Genel Başkan Yardımcısı seçildi. 1982 Anayasası ile Bilgiç'in siyasi hayatı 10 yıl yasaklandı. Bilgiç'e, 1987 Anayasa referandumu ile siyasi hakkı iade edildi. Sadettin Bilgiç, 1992'de AP büyük kongresinde Adalet Partisi'nin açılamaması üzerine fiili politika hayatına son verdi.



ME(HA/İD)