Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişinin ailelerini bugün KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Erol Ekinci, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Genel Başkanı Özdemir Aktan, TİHV Genel Sekreteri Dr. Metin Bakkalcı'nın da aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri yöneticileri ziyaret edip, başsağlığında bulundu. Sivil toplum örgütleri yöneticileri, 34 kişinin mezarlarını da ziyaret edip dua okdu.

Gülyazı Köyü camiinde ailelerle görüşen, sivil toplum örgütü temscileri ailelerin acılarını paylaştıklarını ve bu olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi.

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, yaşanan olayın Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu gösteren en önemli olay olduğunu söyledi. Soğancı, "Bu genç kardeşlerim resmilerin görünce bir kez daha duygulandım. Biz Türklerin ve Kürtlerin her yerde bir coğrafyada birlikte yaşamasına bir Türk olarak da bunu söylüyorum kardeşçe bir arada yaşayan insanları birbirine dostça sarıldığı ellerin tutuğu bir ortamda yaşanan katliam duyduğumuzda mantığımızın donduğu hafızamızın alamadığı sesimizin kesildiği iş yaşadık. Gerçekten bütün duygularınıza samimi olarak ortak oluyorum bütün annelerinin elerinden öpüyorum" dedi.

DİSK Genel Başkanı Erol Ekinci, tablo karşısında ne söyleyeceğini bilmediğini belirterek, "Acınızı paylaşmak ne kadar acınızı hafifletir gerçekten bilmiyorum. Ama bildiğim tek bir şey var devlet eliyle gerçekleştirilen bu katliam bunun üzerine bir çok şey söylemek yerine bu katliamı gerçekleştirenlerin açığa çıkarılarak cezalandırılması ancak acıların bir nebze hafifletilecek bir neden olabilecek. Biz bu tablo karşısında bu acıların bu katliamın orya çıkarılası için hiç kimse bizden susmamızı bekleyemez. Biz bu katliamın faillerin ortaya çıkarılması için sivil toplum örgütleri olarak üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. Nne kadarını yapıyoruz ki, ama bu tablo gösteriyor ki çok daha fazla şeyler yapmak gerekiyor yeni acılar yaşamaması için" dedi.

TTB Genel Başkanı Prof. Dr Özdemir Aktan, ailelere acılarını paylaşmak için geldiklerini söyledi. Aktan, "Bu acınızın bizim acımız olduğunu bir kez daha vurgulamaktır. Özelikle ülkemizde barışa bu kadar ihtiyaç varken böyle bir olayın gerçekleşmiş olması maalesef kalbimizi derinden yaralamıştır. Bu olayın peşinde olacağız, olmalıyız. Barışı seven herkes gibi bu olayın açığa çıkmasını yakalamamız lazım. Buraya gelmiş olmak bana bambaşka ufuklar açtı. Bambaşka duygular yaşattı. Bu acının sizinler tarafından hissedildiği gibi bizler tarafından hissedilmesini zor olduğunu anlattı. Bu da görevimizi daha ciddi daha önemli olduğunu gösterdi ve hekimler adına şunu söyleyebilirim bu olayın sonuna kadar peşinde olaçağız" dedi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, olayın üzerinden 7 ay geçtiğini belirterek, "Katliamların hesabını kardeşliğin ülkesini kurarak soracağız. Bugüne kadar ne vicdanları rahatlatacak bir özür dilendi, nede sorumluların yargı önüne çıkarılması yönünde bir girişime rastlandı. AKP ve Genelkurmay Başkanlığı, katliamı avaş zayiatı olarak değerlendirdi ve yasadışı bir iş yapıyorlardı diye geçiştirerek, çoğu 15-20 yaşlar arasında 34 gencin öldürülüşün üzerini örtmeye çalıştı. Dahası sadece adalet özlemi içinde olan, ölen gençlerin ailelerine kan parası teklif edilerek, alay edercesine 'Çözüme ilişkin tazminatlarını ödedik daha ne istiyorsunuz?' denildi" dedi.