Olay, 19 Ocak'ta merkez Seyhan İlçesi Barbaros Mahallesi Eminağa Caddesi'nde meydana geldi. Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Güven Timleri, birçok suçtan aldığı 17.5 yıl hapis cezasını çektiği Osmaniye Cezaevi'nden firar eden 27 yaşındaki Şefik Akyürek'in saklandığı bilgisine ulaştı. Bölgede çalışma yapan sivil polisler, Şefik Akyürek'i parkta otururken buldu. Yakalanacağını anlayan Akyürek, "Bunlar polis; içimize kadar girmişler, KCK operasyonu yapıyor, polislere ölüm" diye bağırınca ortalık karıştı. Galeyana gelen bir grup, Akyürek'i kurtarmak için sivil polislere saldırdı. Akyürek kargaşadan yararlanıp kaçarken, polis memurları linçten bir kuyumcuya sığınıp kepenklerini kapattırarak kurtuldu. Memurların telsizden yardım isteği üzerine bölgeye gelen resmi ve sivil ekipleri gören saldırganlar ara sokaklara kaçtı.

Güvenlik kamerasının kayıtlarını inceleyen polis, saldırıyı gerçekleştiren 8 kişi ile firari şüpheli Şefik Akyürek'i yakaladı. 9 şüphelinin 5'i sevk edildikleri nöbetçi mahkemece tutuklandı. 9 sanık hakkında 'Görevi yaptırmamak için direnme, mala zarar verme' suçlarından 9'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Adana 14'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan sanıklar haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Tutuklu sanıklardan 25 yaşındaki Şeymus Kızılkaya, "Ben sırf kalabalığa yönelik duyduğum merakın kurbanı oldum" dedi. 29 yaşındaki Ayhan Tunç ise, "Ben kalabalığın yanına gidip ne olduğunu öğrenmeye çalıştım. Kimseye taş atmadım" diye konuştu. 29 yaşındaki Necati Can da, şöyle dedi:

"Tanımadığım bir kişi bana 'Lan şerefsiz mahallemizin kadınlarını taciz ediyorlar, ne duruyorsun?' deyince işyerinin kapısına tekme vurup taş attım. İçeridekinin polis olduğunu bilseydim kesinlikle yapmazdım. Pişmanım." 

Başka suçlardan da hükümlü olan Şefik Akyürek ise duruşmaya getirilmediği için savunması alınamadı. Mahkeme hakimi, olaya ilişkin '155 polis imdat' ile telsiz görüşmelerinin çözümünün yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Ayrıca, cezaevinden firar eden Şefik Akyürek hakkında 'hükümlü veya tutuklunun kaçması' suçundan da Adana 3'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nde 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.



MKA(BK/İD)