Kentte yeni eğitim sistemi için değişim çalışmaları komisyon kararları doğrultusunda gerçekleştirildi. Komisyon; okulların hangisinin ilkokul, hangisinin ortaokul, hangisinin imam hatip ortaokulu olarak eğitim vereceğini okulların fiziki şartlarına, okullar arası mesafelere, öğrenci ve velilerin tercihlerine bakarak karar verdi.

Yeni düzenleme konusunda bilgilendirme toplantısı yapan Vali Ali Kolat eğitim uygulamalarında değişen ve gelişen teknolojiye göre değişikliklerin olduğunu belirterek, "Daha önce 5+3'lük kesintisiz eğitim sistemi vardı. Yeni sistem ile 4+4+4 şeklinde 12 yıllık kademeli eğitim sistemi getirilmiş oldu. Bu da zorunlu bir şekilde uygulanacak. Bu uygulama ile fiziki şartlar elveriyor ise ilkokul, ortaokul ve liselirimiz bağımsız olarak eğitim verecek. Eğer fiziki şartlar elvermiyor ise ilkokullar ortaokul ile müştereken veya ortaokular lise ile müştereken eğitim verebilecek" dedi.

Yeni düzenleme ile önemli bir değişiklik daha yapıldığını ifade eden Kolat, "Ortaokul ve liselerde Kuran'ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatının seçmeli ders olarak konması da bu sisteme önemli bir değişiklik olarak girmiştir" diye konuştu.

66 AYINI DOLDURANA OTOMOTİK KAYIT

Yeni sistem ile okula kayıt yaptırma yaşının da değişitiğini belirten Kolat, "Eylül sonu itibariyle 66 ayını dolduran çocuklar otomatik olarak kayıt yapılacak. Velinin bunda bir müdahalesi olamayacak. 60-66 ay arasındaki çocukların ilkokula kaydı ise veli iznine tabi olacak" dedi.

Vali Kolat, toplantıda kent genelinde oluşturulan komisyonların yaptıkları çalışmalar sonucu bazı okulların ilkokul ve ortaokula, bazılarının hem ortaokul hem ilkokula, bazılarının ise imam hatip ortaokuluna dönüştürüldüğünü belirtti.

Yapılan değişiklik ile il genelinde 463 okul ilkokula, 186 okul ortaokula, 9 okul ise imam hatip ortaokuluna dönüştürüldü. Merkezde ise bu sayı 128 ilkokul, 68 ortaokul ve 2 imam hatip ortaokulu olarak belirlendi. Kent merkezindeki daha önceki adıyla Ülki İlköğretim Okulu ve Elçibey İlköğretim Okulu, imam hatip ortaokuluna dönüştürüldü. 6 ilçede ise imam-hatip liseleri bünyesinde ortaokul kısmı açılması kararlaştırıldı.
 
HÖ(EA/AK)