Milli Eğitim Bakanlığı ve Gıda ve Tarım Bakanlığı'nın ortak projesi ile okullarda dün başlayan süt dağıtımının ardından rahatsızlanan çok sayıda öğrencinin olduğu Sivas'ta hastanelere yapılan başvuru sayısı 1425 oldu. Fiziki muayeneden geçirilen çocukların çoğuna serum verilerek gün boyunca gözlem altında tutuldu. Çocukların tamamına yakını akşam saatlerinde durumlarının normale dönmesi üzerine taburcu edildi.

Zehirlenme belirtileri nedeniyle yataklı tedaviye alınan 12 öğrenciden 7'si Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 4'ü Sivas Devlet Hastanesi 1'i ise özel hastanenin çocuk servisinde yatıyor.

Sivas kent merkezi ile İmranlı ve Hafik ilçelerinde rastlanan vakaların benzerlerinin, Koyulhisar, Zara ve Ulaş ilçelerinde de görüldü.

ÖĞRETMENİ UYARMIŞLAR

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi görenlerden Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu 5'inci sınıf öğrencisi Merve Ceylan, sabah okulda dağıtılan sütlerin tadına baktıklarını ancak kötü olduğu için içmek istemediklerini söyledi. Merve Ceylan, "Tadının kötü olduğunu ve içmek istemediğimizi öğretmenlerimize söyledik. Ancak bize kızarak 'Niye nazlanıyorsunuz, için işte' dediler. Sütü içtikten sonra midemiz bulandı ve hastaneye getirildik. Okula döndüğümüzde tekrar bu sütlerden dağıtılırsa kesinlikle içmeyeceğim" dedi. Aynı okulun 4'üncü sınıf öğrencisi Beyza Biçer ise, dağıtılan sütleri tattıklarında ekşi ve yoğurt gibi bir tadı olduğunu, içmek için kullandıkları pipetlerin sütün katılığı nedeni ile tıkandığını anlattı.

KANDA ZEHİRLENME BULGUSU

Kentteki özel Anadolu Hastanesi'nde tedavi altına alınan Yunus Emre İlköğretim Okulu 3'üncü sınıf öğrencisi Rümeysa Akpınar'ın kanında zehirlenme bulgusuna rastlandığı ileri sürüldü. Öğrencinin bir kaç gün daha hastanede tutulacağı belirtilirken, annesi Hatice Akpınar, okuldan hiç kimsenin kendilerini arayıp sormadığını belirterek tepki gösterdi.

İLK İNCELEME NORMAL ÇIKTI

Sivas İl Gıda ve Tarım Müdürlüğü ile Cumhuriyet Üniversitesi numuneler alarak inceleme başlattı. Yapılan fiziki incelemede sütte her hangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.

Sütlerin detaylı tahlil için mikrobiyoloji laboratuarında incelendiği ve sonuçların ancak 3-4 gün içerisinde ortaya çıkacağı belirtildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da inceleme için kente müfettiş gönderirken, tahlil sonuçları kesinleşinceye kadar Sivas'ta süt dağıtımı durduruldu.