Sivas Belediyesi, Demircilerardı mahallesi üzerinde bulunan ve kentin ortasında kalan eski sanayi sitelerinin kaldırılması için hazırladığı projeyi uygulamaya koydu. Eski sanayi bölgesindeki 640 dükkan yıkılarak bu alana çok katlı rezidanslar, lüks konutlar, iş yerleri, modern alıveriş mekanları ile sosyal tesisler yapılacak. Proje kapsamında bölgede bulunan bazı dükkanların yıkımına başlayan belediye ekipleri, dün akşam ise sanayi esnafı tarafından kullanılan umumi tuvaleti yıktı.

BELEDİYE BİNASINA YÜRÜDÜLER

Sanayide çalışan yaklaşık 150 esnaf, belediyenin bu yıkımından sonra pankart ve dövizler hazırlayarak kent meydanında bulunan belediye binasına yürüdü. Ellerinde, "Kerbala'da Yezid, Sivas'ta Ürgüp", "İsrail Gazze'yi, Ürgüp Sivas'ı yıkıyor" yazılı dövizler taşıyan esnaf, belediye binası önünde "Başkan istifa" sloganları attı. Esnaf, polisin uyarası ile bina önünden uzaklaştı. Daha sonra esnaf arasından seçilen 10 kişi uzlaşma sağlamak amacıyla Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün makamına çıktı.

"VAZGEÇMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Sanayi esnafının istek ve ricalarını geri çeviren Başkan Ürgüp, projeden geri adım atılmayacağını ve bölge esnafına yeterince anlayış gösterildiğini ifade etti. Belediyenin kararından vazgeçmeyeceğini belirten Başkan Doğan Ürgüp, "Eski sanayi ile ilgili kentsel dönüşüm kararı zaten alınmış. Muvafakatları 3'te 2 seviyesinde alınmış, arsa değerlemeleri yapılmış. Diğer taraftan kamulaştırmalar devam ediyor. Kaç yıldır bu sanayinin yıkılacağı biliniyor. Biz de 2 yıldan bu yana 'Tedbirlerinizi alın dükkanlarınızı yıkacağız' diye elimizde davulla geziyoruz. Bundan 6 ay önce bize gelip, 'Dükkan yapın' dediler. Dükkan maliyetleri 49 bin 500 liraya çıktı. Kar ve KDV ile birlikte 62 bin lira oldu bu fiyat. Bu parayı ödeyemiyorlar. Biz bu parayı belediyeye 120 ayda ödeyelim diyorlar. İyi de belediye banka mıdır? 31 Aralık 2012 tarihi itibari ile dükkanların tamamını yıkmış olacağız. Dükkandan çıkmadıkları tarihte elimizde kanun gücü var. Projeden geri adım atmamız söz konusu değil" dedi.

"ESNAF SIKINTI İÇİNDE"

Konuyla ilgili esnaf adına açıklama yapan Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(SESOB) Başkanı Beşir Köksal, "Biz her zaman bu sanayinin yerinden kalkması gerektiğini söyledik. Çünkü şehrin içinde kalmış, o yüzden yıkılmasına da karşı değiliz. Ama buradaki esnafımız gerçekten sıkıntı içerisinde. Biz konunun buraya gelmesini istemedik. Ancak dün akşam sanayi içindeki tuvalet yıkılmış. Oysa tuvaletler en son yıkılması gereken yer. Belediyemizin yaptığı bu yıkım gerçekten esnafımızı üzmüştür. Biz de şehrimizin güzelleşmesini isteyen bir grubuz. Biz belediye başkanımıza 'Önce esnafa bir yer bulalım, esnafımızı yerleştirelim ondan sonra burayı yıkalım' dedik. Ama sözümüz dinlenmedi. Bizim dışımızda görüşmeler de oldu. 50-60 tane dükkan yapıldı. İstenilen fiyatların çok fazla olduğu için esnaf bunu kabul etmedi" diye konuştu.