Türkiye genelinde geçen hafta başlatılan 'Okul sütü' projesi kapsamında Sivas'ta da dağıtılan sütlerden içen toplam 1425 çocuk, rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. Çocukların rahatsızlanması üzerine Sivas'ta süt dağıtımı durdurulmuş, sütlerde hastalık yapıcı olmayan mikroorganizmaların bulunduğunun belirlenmesiyle dağıtımcı firma dağıtım zincirden çıkarılmıştı.

Başka bir firmadan getirilen sütlerin incelemesi ve uygunluk raporu verilmesinden sonra bugün Sivas'ta süt dağıtımına tekrar başlandı. Pilot okul olarak seçilen Kızılırmak İlköğretim Okulu'nda düzenlenen süt dağıtım programına Vali Ali Kolat ile birlikte Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter, İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar katıldı. Dağıtım sırasında ilk sütü Vali Ali Kolat içti. Vali Kolat'ın içmesinin ardından da öğrenciler dağıtılan sütleri içmeye başladı. Bazı çocukların ise dağıtılan sütleri içmedikleri görüldü. Süt içmeyen çocuklardan Şuara Önen, "Rahatsızlanmaktan korktuğum için sütü içmedim. İçmeyi de düşünmüyorum" diye konuştu. Birinci sınıf öğrencisi Sude Naz, "İlk dağıtılan sütlerde zehirlenmeler oldu. Bunun için babam benim okulda süt içmeme izin vermedi. Bunun içinde ben içmek istemedim ve içmeyeceğim" dedi.

Süt dağıtımıyla ilgili konuşan Vali Ali Kolat, "İlimizde istenmeyen bir süt dağıtım kesintisi oldu. Ama tekrar biz ilimizde süt dağıtımına başladık. En ufak bir sıkıntı yok. Yaptığımız incelemelerde de en ufak bir sıkıntı çıkmadı. Bu yönden rahat olsunlar. Bakanlık daha önce dağıtım yapan firmayı değiştirdi. Şu andan itibaren sütlerimizi dağıtacağız ve uygulama başarılı bir şekilde devam edecek" dedi.

İl genelinde yaklaşık 58 bin öğrenciye süt dağıtılacağı açıklandı.
 
GC(EA/SS)