19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına ilişkin yönetmeliğin değişmesi ile birlikte Sivas'ta da bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları kutlamalara katılamadı. Değişikliğe tepki gösteren aralarında Cumhuriyet Halk Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Eğitim İş Sendikası, Türkiye İşçi Partisi, Cem Vakfı ve Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri protesto yürüyüşü yaptı. Dev bayraklar ve ellerinde meşaleler ile Ethembey parkı önünde toplanan grup sloganlar atarak kent meyranına kadar yürüdü. Gençlerin ve çocukların ön sıralarda yer aldığı yürüyüşte polis geniş güvenlik önlemi aldı. Grup yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı'nda saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okumak istedi. Ancak polis buna izin vermedi. Bunun üzerine yürüyüşe katılanlar kent meydanında polis çemberinde saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu. 

Grup adına basın açıklaması yapan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Komite Başkanı Nurten Yanalak 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını 1919 yılındaki bağımsızlık ve özgürlük iradesi ile kutladıklarını belirterek "Bizler Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkan, vatanın bölünmez bütünlüğünü, bağımsızlığını savunan yurtseverler olarak emperyalistlerin niyetini açıkça görüyoruz. Ulusal değerlere, bilime, eğitime, sanata, inançlara yönelik saldırıların gerçek amacının halkın birliğinin ve kendisine güvenin bozulması olduğunun farkındayız. Bu nedenle halk olarak 93 yıl önce Cumhuriyeti inşa eden Kuvai milliye yolunu kendimize kılavuz edindik" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu da 19 Mayıs kutlamalarına ilişkin değişikliği eleştirdi. Grup konuşmaların ardından hep birlikte Atatürk'ün gençliğe hitabesini ve geçliğinde Ata'ya cevabını okudu. Bir süre davul ve zurna eşliğinde halay çeken kalabalık daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.



HÖ,GC (EA/RT)