Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren UMKE, eğitim çalışmaları kapsamında AFAD ile birlikte Kardeşler Mahallesi Bağdat Caddesi üzerinde yıkılmış binaların arasında deprem tatbikatı gerçekleştirdi. AFAD Müdürü Nazif Ekinci yönetiminde yapılan tatbikatı Sivas Valisi Ali Kolat, 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter ile bazı protokol üyeleri de izledi.

Senaryoya göre, merkez üssü Sivas'a bağlı olan Zara İlçesi'nde meydana gelen 6.7 büyüklüğündeki depremde çöken binaların enkazında kalan yaralıları kurtarmak için arama-kurtarma ekipleri seferber edildi. İlk olarak, patlama sonucu çıkan yangın Sivas Belediyesi İtfaiyesi ekipleri tarafından söndürülerek, enkaz yanındaki hasarlı minübüse sıkışan 2 kişi kapılar demir makası ile kesilerek çıkarıldı. Daha sonra göçük altında kalan yaralılara ulaşabilmek için arama kurtarma ekipleri gereken çalışmaları yaparak sağlık ekiplerine çalışma alanı oluşturdu. Yaralılara ulaşan UMKE ekipleri, ilk müdahaleyi enkaz altında gerçekleştirdikten sonra sedyeyle yaralıları dışarı çıkardı. Bu sırada ekip içerisinde yaralı yakınlarını canlandıranlar, ekiplerin yanına koşarak feryat edince polis müdahalesi ile olay yerinden uzaklaştırıldı. Depremde enkaz altında canlı tespiti için özel cihazlarla ortam dinlemesi yapıldı. Enkaz altında canlı bulunduğunu tespit eden ekipler, yaralı kadına kısa sürede ulaşmayı başardı. Daha sonra iş makinelerinin yardımı ile enkaz altında bulunan cesetler ve yaralılar çıkarıldı. Ayrıca Sivas Belediyesi itfaiye ekipleri de, bölgede bulunan bir inşaatta yaralı halde mahsur kalan kişileri binaya gerilen çelik halat makara sistemine takılan sedye ile aşağı indirdi. İnşaatta mahsur kalan diğer kişiler ise itfaiye ekipleri tarafından açılan hava yastığının üzerine atladı.

Yaklaşık 2 saat süren tatbikatta 5'inci Er Eğitim Tugayı Doğal Afet Yardım Timi, Sivas Belediyesi İtfaiye ekipleri, İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri ile Kızılay Afet Depo ve Eğitim Merkezi personeli de görev yaptı. Sivas, Erzurum, Kars, Erzincan, Iğdır, Artvin, Ardahan, Gümüşhane, Bayburt ve Rize UMKE birimlerinden 90 personel ve 15 aracın katıldığı tatbikatta toplam 179 kişi görev aldı.

Bu tür tatbikatların tecrübe açısından büyük önem taşıdığını belirten Sivas Valisi Ali Kolat, "Türkiye deprem açısından riskli bir ülke. Geçmişte çok acılı günler yaşadık. Sivas ilimizde deprem riski bakımından 1'inci, 2'nci, 3'üncü derece bölgelere sahip. Bu açıdan bu tatbikatlar fevkalede önem taşıyor. Bu tatbikata katılmak, eğitimini almak ve ön hazırlıklarını yapmak son derece önemli" diye konuştu.



HY,GC(EA/CK)