2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere 37 kişinin yaşamını yitirdiği 'Sivas Olayları'nın 19'uncu yılında, anma etkinlikleri düzenlendi. Eski Madımak Oteli binasındaki ilk anma programı kent protokolü tarafından gerçekleştirildi. Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı BBP'li Doğan Ürgüp, Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan ve kurum müdürleri Valilik binasından yürüyerek Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen eski Madımak Oteli binasına geldi.

VALİ KOLAT: BU ACILAR BİZİM İÇİN İBRET OLACAKTIR

Binanın içerisine giren Vali Kolat ve beraberindekiler, olayda ölenlerin isimlerinin yer aldığı anıt bölümüne karanfiller bıraktı. Burada kısa bir açıklama yapan Vali Ali Kolat, 2 Temmuz 1993'te meydana gelen olayların karanlık güçler tarafından tertiplendiğini belirterek, "Bizi karanlığa sürüklemek için, geleceğimizi karartmak için bu tür provakatif olaylara ülkemizin başka yerlerinde de sebebiyet vermiştir. Biz Valilik ve Belediye olarak kamu kurum kuruluşları ile bu olayı telin ediyoruz. Bu olayın bir daha yaşanmaması dileğimiz, bunun için buraya çiçeğimizi koyacağız. Bu acılar bizim birlik beraberliğimizi bozamayacaktır. Buradaki Mevlana, Pir Sultan Abdal gibi değerlerimiz bizim beraberliğimizin kabuğunu oluşturmuştur. İnşallah onların çizdiği bu yolda yürüyeceğiz. Sivas'ta birlik ve berabaerlik içinde yaşamaya devam edecektir. Bu acılar bizim için ibret olacaktır" dedi.

Devletin buraya sanhip çıkmadığı söylemlerinin doğru olmadığını belirten Kolat, "Devlet buraya sahip çıkmadı gibi söylemler yanlış. Geçen sene de Bakanımız Faruk Çelik ile birlikte buradaydık. Bu acıyı unutmamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

70 SİVİL TOPLUM KURULUŞU ADINA AÇIKLAMA

Vali ve protokol üyelerinden sonra Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve kentteki 70 sivil toplum örgütü temsilcisi, Bilim ve Kültür Merkezi olan eski otel binası önüne karanfiller bıraktı. Daha sonra grup adına Belediye Başkanı Doğan Ürgüp açıklama yaptı. Ürgüp, bu olayın acısını samimi olarak yüreklerinde yaşadıklarını, olayların kesinlikle Sivas halkının insiyatifinde meydna gelmediğini belirtti. Ürgüp şöyle devam etti:

"Bu süreçte 2 Temmuz'un Sivas ve Sivaslılar'ın katliam kelimesi ile birlikte anılması Sivas ve dışında yaşayan mezhebi ne olursa olsun tüm hemşehrilerimizi üzmektedir. 1993 yılı fali meçhul cinayetler ve şüpheli ölümlerin arttığı bir yıldır. Bahsi geçen yılda yaşanan olaylar hala aydınlatılamamıştır. Sivas'taki olay da karanlık bir takım odakların planlı provokasyonlarıyla meydana gelmiştir. Sivaslılar'ın nefretle kınadığı bu olayın gerçek faillerinin ortaya çıkarılmasını devlet yetkililerimizden bekliyoruz. Özel yetkili mahkemelerin olayı araştırmasını bekliyoruz. Olayda yaşamını yitiren kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Bin yıldan fazla kardeşçe yaşama kültürünün en güzel örneğini gösteren Sivas bundan sonra da birlik beraberlik içinde hiç bir girişime müsaade etmeyecektir."

ALEVİ DERNEKLERİNDEN GENİŞ KATILIMLI ANMA

Protokol üyelerinin bu anmasının ardından, Alevi derneklerinin organizasyonuyla daha geniş kapsamlı ikinci bir anma programı düzenlendi. Alevi derneklerinin yanı sıra, çeşitli siyasi partiler, sendikalar ve gençlik örgütlerinin üyelerinin yer alacağı geniş katılımlı etkinlik, Seyrantepe Mahallesi üzerinden saat 11.00'deki yürüyüşle başladı. Gruplar Ethembey Parkı önünden, Mevlana Caddesi boyunca ilerleyerek Kent Meydanı'na doğru yürüyeşe geçti. Kalabalığın Atatürk Caddesi üzerinden Eski Belediye Sokak'ta bulunan eski Madımak Oteli binasının önüne gelerek burada anma etkinliğini gerçekleştirecek. Otele karanfil bırakılmasının ardından etkinliğe katılan kuruluşlar adına açıklamalar yapılacak. Bu etkinliğe CHP ve BDP milletvekilleri de katılıyor.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Anma etkinlikleri nedeniyle kent genelinde geniş güvenlik önlemi alındı. Sabah saatlerinden itibaren kente giriş yolları üzerinde polis ekipleri çevre illerden etkinliğe gelen otobüs ve minibüsleri tek tek durdurarak arama yaptı. Grupların bareberinde getirdiği döviz ve pankartlar da incelendi.

Etkinlikler kapsamında çevre illerin de desteği ile 2 bin polis görevlendirilirken, askeri birlikler de güvenlik kapsamında görev aldı. Etkinliğin yapıacağı eski Madımak Oteli binası önüne polis barikatları kuruldu.