Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Suldan Abdel Kültür Etkinlikleri için kente gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu meydana gelen ve 33 sanatçı ve yazar, 2 otel görevlisi ile 2 gösterici olmak üzere 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davada firari olarak yargılanan kişilerin zaman aşımından yararlanması olasılığı sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi partileri harekete geçirdi. Bu kapsamda Kent Meydanı'nda toplanan CHP Gençlik Örgütü üyeleri ve Halkevleri Sivas Şube üyeleri yaptıkları basın açıklamaları ile Sivas Olayları davasının 13 Mart'ta zaman aşımına uğrama olasılığını protesto etti. CHP'li grubun açıklamasına katılan Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, toplum olarak bu olaydan ders çıkarılması gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

"19 yıl önce yaşanan insanlık ayıbına şimdi de bir demokrasi ve hukuk ayıbı eklenmektedir. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaması için kanun teklifi verdik. Ancak, bu teklifimiz reddedildi. 19 yıl önce Sivas'ta yaşanan olay Sivas'a yapıştırılmış kara bir lekedir. Bu lekeyi temizlemenin yollarından biri de bu zaman aşımının durdurulmasıdır." 

CHP Gençlik Örgütü adına açıklama yapan Kurtuluş Ergün bu konuda hassas olduklarını belirterek, aradan 19 yıl geçmesine rağmen Madımak'taki yangının ateşinin hala yürekleri yaktığını söyledi. Ergün, "Gerçeğin üstünü örtmeden CHP'nin zaman aşımına karşı 2 ay önce verdiği kanun teklifi ivedilikle gündeme getirilmeli ve gereği yapılmalıdır. Aksi takdirde tarihimize çok acı bir hadise olarak kazınan bu olay devletimizin ve Türk adaletinin alnında karda bir leke olarak kalmaya devam edecektir" dedi.

CHP'lier basın açıklaması sırasında 'Katliam zamanla aşılamaz' yazılı pankart taşıdı.

HALKEVLERİ DE PROTESTO ETTİ

Halkevleri Sivas Şubesi üyeleri de ellerinde, 'Katiller yaktı devlet baktı', 'Madımak davasındaki zaman aşımı insanlığın aşımıdır', 'Anaların öfkesi katilleri yenecek' yazılı dövizler taşıyarak kent meydanında açıklama yaptı. Halkevleri Sivas Şubesi Başkanı Adnan Yılmaz zaman aşımına karar verenlerin asla affedilmeyeceğini belirterek, "Yeni katliamların olmaması için, katliamcı anlayışla hesaplaşarak insanlık onurunu kurtarmak için bu dava insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında değerlendirilerek katillerin ellerini kollarını sallayarak dolaşmalarını engelleyebiliriz. Aksi takdirde bu halk zaman aşımına karar verenleri ve katilleri koruyanları vicdanlarında asla affetmeyecektir" dedi. Gruplar basın açıklamalarının ardınan dağıldı.

5 FİRARİ HALEN BULUNAMADI

Sivas Olayları davasında Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan 1 numaralı firari sanığı dönemin RP'li belediye meclis üyesi Cafer Erçakmak'ın 10 Temmuz 2011'de Sivas'ta ailesinin yanında öldüğü ve gizlice gömüldüğü ortaya çıkmıştı. Sanıklardan Yılmaz Bağ'da yaşamını yitirmişti. Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı, tüm aramalara rağmen bulunamayan olayın kilit ismi, dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak hakkında, 22 Temmuz 1993’te, TCK 146/1’den idamla, sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu hakkında 16 Haziran 1994’te, TCK 146/3’ten 5-15 yıl hapis istemiyle dava açmıştı.



HÖ(EA/İD)