Dönemin Sivas Valisi Memduh Paşa tarafından 1892 yılında lise olarak yaptırılan ve 19'uncu yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin güzel örneklerinden biri olan bugünkü Atatürk ve Etnografya Müzesi, 2 yıl önce Sivas Valisi Ali Kolat ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in imzaladığı protokol ile Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredildi. Milli Mücadele döneminde önemli kararların alındığı 4-11 Eylül 1919 tarihli arasında düzenlenen Sivas Kongresi'nin yapıldığı ve 108 gün boyunca Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ağırlayan tarihi binanın iç ve dış kısımlarda son zamanlarda derin çatlaklar oluştu. Müze içinde ve dışında oluşan bu derin çatlaklar nedeniyle restorasyon planlandı. TBMM'ye devrin ardından bir türlü restorasyon çalışmaları başlayamayan müze için Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından ayrılan 3.5 milyon lira ödenek çıkarıldı. Ödeneğin gönderilmesiyle restorasyon çalışmalarının yakında başlayacağı öğrenildi. Binanın ihalesi için sadece bu alanda uzmanlaşmış olan 6 firmaya teklif mektubu verileceği öğrenildi.

Sivas İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan restorasyon projesi kapsamında çalışmaların başlayacağını açıklayan Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, "Kongre Müzesi olarak bildiğimiz bina 1892 yılında zamanın Valisi Memduh Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bina şu anda gerçekten bakıma ihtiyacı olan bir konumdadır. Bina protokolle TBMM'ye devredildi. Yapılan çalışmalar sonucu restorasyona alınması uygun görüldü. Çalışmalar için gerekli ödeneği de gönderildi. Çok yakın bir zamanda biz de ihaleye çıkacağız." diye konuştu.

EŞYA BAŞKA MÜZEYE TAŞINACAK

Binada bir an önce restorasyon çalışmasının başlaması gerektiğini söyleyen Vali Zübeyir Kemelek, "İlimizde bulunan diğer Etnografya Müzesi ile çalışmalarımızı birlikte yürütüyoruz. Müzemizin içinde değerli eserler var. Bunun için diğer müzemizdeki boş alanları değerlendireceğiz. Buradaki eşyaları diğer müzemize alarak orada sergileyeceğiz. Kış sezonunda ihaleye çıkacağımız için önümüzdeki yaz sezonun sonuna kadar yani 2013 yılının sonuna kadar çalışmayı bitirmeyi hesaplıyoruz. Bizim gayemiz tabandan tavanına kadar ne kadar hasarlı yer var ise elden geçmesi" dedi.

Her yıl yapılan 4 Eylül Sivas Kongresi'nin yıldönümü kutlamalarında temsili canlandırmanın binadaki eserlere zarar verdiği yönündeki eleştirilere de değinen Vali Kemelek, "Bu eşyaların zarar gördüğünün bir bilimsel kurgu ile karar verilmesi gerekiyor. Oradaki arkadaşların görüşlerine biz itibar ederiz. Eğer öyle bir sonuca varılır ise müze içinde olan bu etkinlikler farklı mekanlara alınarak yapılabilir. Ama tabii bunun tamamıyla bilimsel bir kurumun gözetiminde olması gerekir" diye konuştu.



HY(EA/CK)