Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi İçkale Mevkii'nde bulunan ve 1990'lı yılarda Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Cezaevi ve Adliye binasının bulunduğu alanda bir süre önce başlatılan restorasyon çalışması sırasında insanlara ait kafatası çıkması üzerine, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı el koydu. Bugüne kadar 15 kişiye ait kafatası ve kemiklerin bulunduğu SİT alanı olan bölgede, kazma ve küreklerle süren çalışmaların hızlandırılması için savcılık kazılarda iş makinesi kullanılması için Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'n yazılı başvurdu.

Savcılığın talebi üzerine bugün olağünüstü toplanan kurul üyeleri, başvuruyu değerlendirdi. Cumhuriyet savcısının da hazır bulunduğu toplantıda, savcılığın talebi bölgenin birinci derece SİT alanı olması ve iş makinelerinin arkeolojik buluntulara da zarar verebileceği gerekçesiyle reddedildi.

Kurul Başkanı Batman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Abdulselam Uluçam, yaklaşık 3 saat süren toplantıda savcılığın talebini değerlendirdiklerini ve bölgenin birinci derece SİT alanı olması nedeniyle iş makinesi ile kazı yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Prof.Dr. Uluçam, "Ancak, konu ile ilgili olarak Müze Müdürlüğüne yetki verdik. Söz konusu alanda çok sayıda işçi ve ekipman ile değişik noktalarda kazı yapılması yönünde karar aldık. Hatta gerekirse başka müzelerden de uzmanlar getirtilerek buradaki kazıların yapılabileceğini söyledik" dedi.



FA(GG/AAA)