Evli ve 3 çocuk babası H.S.'nin hürriyetini kısıtlayıp, şişeye oturtarak cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla toplam 12 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan sanıklardan Zeki A.'nın avukatı Güven Özata, tazminat davasının görüldüğü 5'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verdiği dilekçede, kaçırılıp dövülen ve şişeye oturtulan, bu nedenle erkekliğini kaybeden H.S.'yi 'fırsatçılık' yapmakla, kendisine yapılanlara direnmediği için de 'onursuzluk'la suçladı.

'ŞİŞEYE OTURTMAYA DİRENMEMEK DAHA BÜYÜK ONURSUZLUK'

Erkekliğini kaybeden ve eşiyle ayrılan H.S.'yi sert ifadelerle eleştiren avukat Özata, dilekçesinde şunları kaydetti:

"Manevi bir acının giderilmesini istemek, biraz da insaf ölçülerinin dikkate alınmasını gerektirir. Zira bu tazminatların 'zenginleşme' için bir fırsat sayılmamasının gerektiğini yüksek mahkeme kararlarında görmekteyiz. Bir insan olarak kendisine eziyet etmek isteyen bir kişinin karşısında yıkılmak, ezilmek kabullenilecek bir durum değildir. Nedeni ne olursa olsun bir borcundan dolayı baskı ve şiddete maruz kalınıyorsa ve eğer onu şişeye oturtma gibi bir eylem düşünülüyorsa, buna boyun eğmek ve söyleneni yapmak, sonra da mağduriyet ileri sürerek bu meblağda bir tazminat istemek pek de hukuksal değildir. Sorun eğer toplumun içinde onurun kırıldığı ise, şişeye oturtma zorlamasına karşı direnmemek bu gün bu toplumda daha büyük bir onursuzluk sayılmaktadır. Bu davada eylem ve cezai sonuç bir fırsat sayılmaktadır."

OLAY NASIL OLDU?

İşlerinin kötüye gitmesi sonucu 2005 yılında Zeki A.'dan faizle para alan H.S., borcunu zamanında ödeyemedi. Zeki A., alacağını ödemeyen H.S.'i 3 adamıyla birlikte kaçırıp ormanlık alanda önce dövdü, ardından makatına bira şişesi soktu. Olayın ardından H.S., kendisini darp eden ve cinsel tacizde bulunan Zeki A. ve 3 adamından şikayetçi oldu. Polisin yaptığı çalışmada şüpheliler Ahmet S., Mustafa S. ve Ahmet S. yakalanıp tutuklanırken, Zeki A. ise 2009'da yakalanarak tutuklandı. 4 sanık, 'hürriyeti kısıtlama' suçundan yargılandıkları davada 3'er yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı. Zeki A. ayrıca, Halil S'i şişeye oturttuğu gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.



TT(HA/COŞ)



H.S.: Halil Sert

Zeki A.: Zeki Altun