Şırnak Valisi Vahdettin Özkan'ın girişimleriyle Milli Piyango İdaresi ve İstanbul Sanayi Odası'nın destekleriyle, kentte zor şartlarda görev yapan ve kalacakları lojmanı olmayan öğretmenlere, Uludere merkez ve köylerinde toplam 101 dayalı döşeli apart lojman yapılarak hizmete sokuldu. Lojman bulunmadığı için daha önce ahırdan bozma evlere 500 lira kira ödemek zorunda kalan öğretmenlerin, dayalı döşeli lojmanlarda daha verimli çalışacakları ve uzun yıllar bölgede görev yapabilecekleri belirtildi.

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, kente atanan öğretmenlerden çoğunun barınma sorunu yaşadığını ve sağlıksız ortamlarda kaldıklarını belirterek, "Bu proje Türkiye de ilk olarak Şırnak'ta uygulanan örnek bir proje. Eğitim ve istikrarını sağlayacak bir proje. Öğretmenlerde özenti yaratacak bir proje. Atanan öğretmenlerin en az 5 yıl süre ile kalmaya ikna eden bir proje. Eğitime katkı sağlayacak olan bu lojmanlar, tamamen dış kaynaklardan sağlandı. Bu daireler iki ay gibi kısa bir sürede yapıldı. Öğretmenlerimizin kullanımına sunduğumuz dayalı döşeli daireleri en uzak kırsal alanda yaptık. Yapılan lojmanların alt katında çok amaçlı eğitim ve öğretim mekanları bulunuyor" dedi.

"AHIR VE SAMANLIKTAN BOZMA EVLERDE KALIYORDUK"

Uludere ilçe merkezinde yapılan 29 kişilik lojmanda kalan, Uludere Atatürk İlköğretim Okulu'nda öğretmenlik yapan Ömer Çoban, 3 yıldır Uludere'de olduğunu ve bu lojmana yeni taşındığını belirtti. Çoban, "Gayet modern bir şekilde yapılmış tasarlanmış. Yeni gelecek öğretmen arkadaşlarıma bu binayı tavsiye ediyorum. Herhangi bir sıkıntıya girmeden sadece çantalarını alarak bu binaya gelebileceklerini, gönül rahatlılığı güvenli bir şekilde kalacaklarını belirtiyorum. Bunları bize sağlayan yetkililere çok teşekkür ediyoruz. Daha önce ev sıkıntıları ve barınma sorunları burada vardı. Ancak, öğretmenlere lojmanların yapılması ile bu sorun tamamen ortadan kalktı. İlçemizdeki öğretmenler yetecek kadar daireler yapıldı. Bu daireler çok donanımlı. Daha önce bir binaya girebilmek için şahıslardan sıra alıyorduk, bazen de ev bulunmayarak ahır ve samanlıktan bozma evlerde kalınıyordu. Evlerimiz gayet modern, çamaşır makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi, termosifonu, masası kanepesi vb ev eşyaları mevcut. Kira da alınmıyor sadece düşük bir miktar para ödüyoruz. Ödediğimiz para, temizlik, kalorifer ve kapıcı ile tadilat içindir. Bunları bize sağlayan valimize, kaymakamımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi.

"BU DAİRELER BİZİM İÇİN VELİNİMET OLDU"

Atatürk İlköğretim Okulu'nda görevli Burdurlu öğretmen Murat Çelik, Uludere'ye 2009 yılında atandığını, yaklaşık 4 yıldır görev yaptığını belirtirek, "Bu daireler bizim için bulunmaz bir velinimet oldu. İlk geldiğimiz sıralarda ev diye bir şey yoktu diyebiliriz. Sadece iki tane kaloriferli bina vardı, oraya da girebilmek için sıra beklemekteydik. Sadece bavulumuzu alıp girebileceğimiz bir daire olduğu için, bizim için çok iyi oldu. Hiç bir eşya almadık, kendi evimizde daha önce bulamadığımız klima, bulaşık makinesi, beyaz eşyaları burada bulduk. Bayan hocalarımızın burada kalması için imkan çok, kesinlikle tereddüt etmesinler biz oralarda nasıl kalırız, kesinlikle akılarına böyle bir şey gelmesin. 4 senedir buradayım, 4 sene daha kalmamayı düşünüyorum. Çünkü bu kadar rahatı bırakıp gitmek akıl karı değil" dedi.

"BU KADAR KONFOR BEKLEMİYORDUK"

Elazığlı El Sanatları Öğretmeni Özlem Bostancı da, 2 yıldır Uludere'de görev yaptığını, ilk geldiğinde kalacak yer sıkıntısı çektiğini söyledi. Bostancı, "Bu sene hiçbir sıkıntımız olmadı, direk evimize geldik, bu kadarını da beklemiyorduk. Beyaz eşyalarına kadar her şey düşünülmüş. Klimasına kadar hiçbir sıkıntımız yok, bütün öğretmenler kalabiliyor, daha önce barınma konusunda bayan öğretmenler özelikle sıkıntı yaşıyordu ama, şimdi hiçbir sıkıntımız kalmadı. Bu Şırnak ve ilçelerine ait bir durum. Çok güze bir şey bizim için, daha birkaç sene buradayım. Buradan kaçma eğiliminde değiliz. Sosyal açıdan İstanbul'dan farkı olabilir. Ancak, diğer yönden hiçbir farkı yoktur. Buraya gelecek arkadaşlarımız valizlerini alsın gelsinler başka bir şey dememe gerek yok" dedi.

Türkiye'de ilk kez Şırnak'ta gerçekleştirilen proje kapsamında Ortaköy'de 7, Andaç'ta 10, Dağdibi'nde 4, Yemişli'de 10, Gülyazı'da 20, Ortabağ Köyü'nde 10 ve Uludere merkezinde 29 daire yapıldı. Her dairede 2 oda, tuvalet ve banyo bulunuyor. Toplam 90 öğretmenlik lojmanların bir bölümünün altında da istenirse, 11 öğretmenin daha kalabileceği lojmanlara dönüştürülebilecek, sosyal alanlar bulunuyor.



EK(GG/AAA)