DİYARBAKIR'DA ZEYBEK VE KARADENİZ OYUNLARI

Diyarbakır Valilik binası önünde yapılan kutlamalara, Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Mustafa Yıldız, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, kurum müdürleri ile az sayıda kişi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından Yurt-Kur Trabzon Müdürlüğü folklor ekibinin Karadeniz halk oyunları gösterisi yaptı, 'Zeybek' oynadı. Gösteriler sırasında protokol üyelerinin oturduğu koltukta oturan ve yaklaşık 4-5 yaşlarındaki bir çocuğun koltukta yaptığı hareketler, gazetecilerin ilgisini çekti.

ELAZIĞ'DAKİ KUTLAMALARA, 30 ÖĞRENCİ VE 4 POLİS KATILDI

Elazığ Valiliği bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlayan kutlamalar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra sona erdi. Protokol üyelerinden sadece Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sedat Acar'ın katıldığı kutlamalar sırasında, 30 kadar öğrenci ve görevli 4 polis hazır bulundu. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sedat Acar, şöyle dedi:

"Bu yıl ilk defa 5 Mayıs'ta yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe, yeni kanuna göre artık törenler stadyumlarda değil de halkla beraber, halkın içerisine katıldığı sportif organizasyonlarla, Ulu Önder Atatürk'ü anacağımız o anma programları, panel, konferans, sportif organizasyonlarla yürüteceğiz. Yeni yönetmelik bunu gerektiriyor. Şimdi birçoğunuz merak ettiniz, yıllardır geldiğinizde burada değerli protokolün tamamının çelenk sunmasına denk gelirdiniz. Farklı bir uygulama vardı. Ardından buradan da stadyumdaki törenlere katılırdık. Artık bundan sonra bu tür törenler yapılmayacak yeni yönetmeliğe göre. Bu iş tamamen artık illerde bizlere Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri'ne bırakıldı. Sadece bizler protokole bu günün anısına çelenk sunuyoruz."

Hatay'da şehit düşen Elazığlı Üsteğmen Aytaç Kaya anısına 19 Mayıs eğlencelerini iptal etmek zorunda kaldıklarını belirten Acar, "Şehidimizin anısına da eğlencelerin tamamını iptal etmek zorunda kaldık. Bugün burada da çok sakin, çok nezih ve bize, ilimize ve şehidimize yakışan, ona olan saygımızı göstermek açısından sade ve uygun bir şekilde törenimizi tamamladık" diye konuştu.

TÜRKÇE-KÜRTÇE ŞARKILARLA BİRLİK VE BARIŞ MESAJI

Şırnak Cumhuriyet Anadolu Lisesi bahçesindeki kutlamaya, Vali Yardımcısı Akın Ağça, Kurmay Albay Özkan Çokay, Cumhuriyet Savcısı Talip Eroğlu, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ve kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı. Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müzik grubunun çaldığı Türkçe ve Kürtçe şarkılara, izleyenler de eşlik ederek eğlendi.

İl genelinde düzenlenen şiir yarışmasında 1'nci olan Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencisi 11/C sınıfı öğrencisi Murat Bilir, 'Yarınların Umutları Biz Gençler' şiirini okudu.

 Müzik grubunun fon müziği eşliğinde, okunan şiir şöyle:

Ben bir doğu çocuğuyum

Doğu havasını solmuşum

Görünmez hiç umutsuzluğum

Yarınların umuduyla doğmuşum

* * *

Gençlerin omuzlarında barış güvercinleri olsun

Bitsin artık bu zifiri karanlık

Pencereler sevda dolsun

Daha çok gecikmesin aydınlık

* * *

Haydi doğu gençleri, isteyin kardeşlik!

Elinizde taş değil, kalem yer alsın

Bitsin artık kargaşa, gelsin dostluk

Bitsin artık dargınlık, umutlar çoğalsın

* * *

Düşlerim yeşersin Anadolu yağmurunda

Büyük adımlar atılsın Güneydoğunun kırlarında

Feda olsun gençliğim, insanlığın yolunda

Her gün ışık saçsın ufkumda

* * *

Geleceğin yarınları büyük adımlarla atılsın

Bir fidan dikilsin gençliğin umudu yeşersin

Sevgi çemberi için gençliğin haykırışları yankılansın

Siyasetim kavgayla değil, hukukla renklensin.

MARDİN'DE PROTOKOL HALAYI

Mardin'deki kutlamalara protokol üyeleri tam takım hazır bulundu. Mardin Valiliği yakınında bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından protokol üyeleri, kutlamaların yapıldığı Mardin Lisesi'ne geçti. Burada yapılan kutlamalara, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Mustafa Öflas, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Kuzu katıldı. Konuşmaların ardından, şiirler okundu, halk oyunları gösterisi ve müzik dinletisine geçildi.. Davul- zurna eşliğinde öğrencilerin çektiği halaya, Vali Turhan ve protokol üyeleri de katılarak yaklaşık yarım saat kol kola halay çekti.

BİNGÖL'DE COŞKULU KUTLAMA

Bingöl Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından kutlamalar, İMKB Bingöl Anadolu Lisesi bahçesinde devam etti. Anadolu Lisesi'nde düzenlenen törene Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Eren Yücel, Belediye Başkanı Serdar Atalay, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gençlik ve Spor İl Müdürü Erdal Arıkan yaptı. Öğrenciler tarafından şiirler okunurken, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödülleri verildi. Daha sonra çeşitli gösteriler ve folklor ekibinin halk oyunlarıyla kutlamalar sona erdi.