Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nın PKK'nın şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Şırnak soruşturması kapsamında haklarında dava açılan ve aralarında Şırnak Belediye Başkanı BDP'li Ramazan Uysal'ın da bulunduğu 44'ü tutuklu 68 kişinin yargılanmasına dün Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan duruşmaya bugün de devam edildi. Duruşmaya haklarında 10- 20'şer hapis cezası istenen, 1'i başka suçtan tutuklu 45 tutuklu sanık ile 14 tukusuz sanık katıldı. Dün sanıkların iddianamenin tamamının okunması talebi üzerine bugün 910 sayfalık iddiamenin okunmasıyla başlandı.

"KCK ÖCALAN TARAFINDAN KURULDU"

İki Savcı tarafından okunan iddianamede PKK terör örgütünün kuruluşu ve bugüne kadarki aşamaları ayrıntılı olarak anlatıldı. PKK'nın Türkiye'nin düşmanı dış güçler tarafından sürekli olarak desteklendiği belirtilen iddianamede, KCK'nın PKK terör örgütü ve elebaşı Abdullah Öcalan'ın talimatı ile kurulduğu vurgulandı.

İddianamede KCK'nın yasama, yürütme, yargı erkleri oluşturan yapıya sahip olduğu belirtilerek, 3 aşamalı yargı sistemi oluşturulduğu vurgulandı. KCK'nın siyasi sınırları olmadığı ve yaşadığı sistemin adli, idari, siyasi yapılanmasına paralel oluşuma gittiğini belirten savcı, Abdullah Öcalan'ın 2005 yılının nevruzu için yayınladığı mesajına da iddianamede yer verdi. KCK sözleşmesinin ayrıntılı olarak açıklandığı iddianamede, sözleşmeden maddelere de yer verildi. Sözleşmede KCK'nın devletler zihniyetini alan bir yapı olduğu, bu yapının ise bir devlet yapılanması değil, demokratik bir örgütlenme şeklinde tanımlandığı belirtildi.

SON KARAR MERCİİ ÖCALAN'DIR

İddianamede, sözleşmede KCK sistemine bağlı herkesin yurttaş olduğu belirtilirken, KCK yurttaşlarının başka yurttaşlıklar edinebileceği vurgulanıyor. Tüm KCK yurttaşlarının meşru savaş hallerine katılma sorumluluğu olduğu belirtilen sözleşmede, her KCK yuttaşının vergi ödemekle mükellef olduğuna dikkat çekiliyor. Sözleşmede KCK'nın kurucusu ve önderinin Abdullah Öcalan olduğu, tüm halkı temsil etme yetkisinin önderlik kurumunda bulunduğu ve önderliğin son karar mercii olduğu açıklanıyor. KCK'nın en yüksek karar organının 'Kürdistan halk meclisi' olduğu belirtilen sözleşmede, KCK yurttaşları arasında seçme ve seçilme yaşının 18 olduğu, meclisin ise Kongra-Gel Başkanlık Divanı tarafından yönetileceği açıklanıyor. Kongra-Gel Başkanı'nın Halk Özgürlük Mahkemelerini seçeceği belirtilen sözleşmede yürütme konseyinin ise KCK'nın en üst düzey icra organı olduğu belirtiliyor.

YÜKSEK YARGI VE YÜKSEK SEÇİM KURULU

İddianamede yer alan sözleşmenin maddeleri arasında KCK'nın Yüksek Adalet Divanı ve Yüksek Seçim Kurulu isimli oluşumları da detaylı şekilde açıklanıyor. Yüksek Adalet Divanı'nın yargının en üst mercii ve kararlarının kesin olduğu vurgulanırken, seçim işleriyle ilgilenen Yüksek Seçim Kurulu'nun da Kongra-Gel Başkanlık Divanı tarafından seçileceği belirtiliyor. KCK oluşumu içerisinde ayrıca Kürdistan Halk Meclisi, Şehit Aileleri ve Gazilerle Dayanışma Komitesi, Halk Meclisi, Eyalet Bölge Koordinasyonları, Özgür Toplum Meclisleri, Köy ve Sokak örgütlenmeleri olduğu da belirtiliyor. Sözleşmenin 28'inci maddesinde ise KCK'nın yargı yapılanması anlatılıyor. Askeri suçlara Yüksek Askeri Mahkeme'nin bakacağı belirtilen sözleşmede, Halk Özgürlük Mahkemeleri'nin ise teslimiyet ve ihanet gibi suçları yargılayacağı belirtiliyor.

KCK SİSTEMİ İÇİNDEKİ HER KADRO PKK YAPILANMASINA BAĞLIDIR

Sözleşmede herkesin meşru savunma yükümlülüğü olduğu vurgulanırken, meşru savunma savaşının ise önderlik ve KCK'ya yönelik saldırı halinde oluşacağı ifade edildiği kaydedildi. Bu savaşın halk ayaklanması ve öz savunmaya dayalı gerilla savaşları olacağı da sözleşmede yer alıyor. PKK'dan klasik parti olmayan ve iktidar hedeflemeyen oluşum olarak söz edilen sözleşmede, örgütün KCK sisteminin ideolojik gücü olduğu vurgulanıyor. KCK sistemi içindeki her kadronun PKK yapılanmasına bağlı olduğu ifade edilirken, Halk Savunma Güçleri'nin ise halkın öz savunmasını gerçekleştiren KCK içindeki özerk bir örgütlenme olduğu belirtiliyor.

İddianamenin KCK Sözleşmesi başlıklı kısmının okunması sona ererken, duruşmaya ara verildi.



FB(GG/İD)