Türkiye'de soyu tehlike altındaki küçük akbabaları koruma amaçlı olara Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın başlattığı proje çerçevesinde, Aras kıyısında yakalanan ilk küçük akbaba sinyal cihazı takılarak 18 Ağustos günü doğaya bırakıldı. İlk kez uygulanan yöntem sonrası doğaya bırakılan 2'nci akbabaya 'TR02 Arpaçay', 3'ncüsüne ise 'TR03 Iğdır' kod adı verildi. 

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Uzman Biyolog Emrah Çoban, güneş enerjisiyle çalışan uydu cihazı sayesinde nesli tükenmekte olan küçük akbabalar hakkında bilgi sahibi olacaklarını söyledi. Proje kapsamında Aras, Arpaçay ve Iğdır adları verilen akbabaların göç yönlerini izleyeceklerini kaydeden Çoban şunları söyledi:

"İlk bıraktığımız akbaba, uydu cihazından aldığımız verilere göre Ermenistan'ı da dolaşarak 3 günde 305 kilometre yol yaptı. Akbabanın üzerindeki 45 gram ağırlığındaki vericiden rahatsız olmadığını gördük. Cihaz sayesinde dünya çapında nesli tehlike altında olan küçük akbabanın bölgede kullandığı alanlar, göç rotası, mevsimsel hareketleri ve beslenme stratejisi ortaya çıkarılacak. Akbabanın uçuş sırasında daha kolay tanınabilmesi için sağ kanadına, üzerinde yakalandığı yeri de gösteren TR0 1-2- 3 gibi yazılı kanat bandı takıldı. Yakalandığı nehir havzasının ismi verilen ilk akbaba Aras'tan veriler gelmeye başladı. Bu akbaba (Neophron percnopterus) ülkemizde görülen dört tür akbabadan en küçüğü ve dünya çapında soyu en tehlikede olanıdır"

'YAŞAM ALANLARI KORUNMALI'

Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu da şu bilgileri verdi:

"Uzman biyolog Emrah Çoban'ın liderliğindeki özverili ekibimiz, Iğdır'ın gölgede 45 dereceyi bulan yaz sıcağında aylardır sabırla çalışarak, güneş altında bekleyerek, son derece zeki ve dikkatli olan küçük akbabaları herhangi bir zarar vermeden yakalamış, GPS takmış ve doğaya geri bırakmıştır. Iğdır'ın Tuzluca ilçesi civarında beslenen ilk akbabamız Aras, daha şimdiden önemli bilgiler edinmemizi sağlamıştır. Ümidimiz, Orman ve Su İsleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle gerçekleştirdiğimiz bu ilk uydu takip projesi sayesinde Iğdır'ın küçük akbabalarının yaşamlarını daha iyi anlayarak, onların Türkiye'de daha iyi korunmasını sağlamaktır. Bu türün yuvaladığı Arpaçay Kanyonu ve Aras vadisinin herhangi bir koruma statüsü yok. Bu alanların, yuvaların korunması ve yaşam alanlarına yiyecek bırakılması uygulamasının devam etmesi gerekir. Bunlar akbaba türlerinin korunması ve yaşatılması için çok önemlidir." 




AD(KS/COŞ)